fbpx

Cine este al doilea moldovean inclus pe lista sancțiunilor Statelor Unite ale Americii

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat noi măsuri restrictive împotriva unui cetățean moldovean pe 23 februarie. Este vorba despre Valerii Copeichin

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Motivul invocat pentru includerea sa pe această listă este legat de activitatea sa într-un sector al economiei ruse, care este susținut de SUA că ar fi destinat sprijinirii bazei militaro-industriale a Federației Ruse.

Conform informațiilor furnizate de Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA, Valerii Copeichin este suspectat că desfășoară activități într-un domeniu cu potențial impact asupra securității naționale a Statelor Unite.

Amintim că Statele Unite au impus vineri, 23 februarie 2024, sancţiuni extinse împotriva Rusiei, vizând peste 500 de persoane şi entităţi, pentru a marca doi ani de la invazia Moscovei în Ucraina, dar şi ca represalii pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a explicat că Marina Tauber a fost sancţionată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului, prin cumpărarea ilegală de voturi.

Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului” şi a promis că SUA vor continua să sprijine poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Sancţiunile SUA împotriva Marinei Tauber includ interdicţia de intrare în SUA, îngheţarea activelor, precum şi interzicerea tranzacţiilor în Statele Unite şi cu cetăţenii americani. În plus, îi interzic vânzarea de bunuri, prestarea de servicii şi transferul de bani către persoanele care se află pe listele de sancţiuni.

Preşedinta Maia Sandu şi prim-ministrul Dorin Recean au salutat decizia SUA privind sancţionarea Marinei Tauber. „Împreună suntem puternici în faţa ameninţărilor la adresa valorilor noastre democratice”. „Sprijinul partenerilor noştri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor şi de a proteja democraţia noastră” – sunt mesajele transmise de cei doi oficiali de la Chişinău.

Marina Tauber a calificat decizia autorităţilor de la Washington drept o „ingerinţă” în treburile interne ale ţării. Într-o reacţie pe pagina sa de Facebook, ea s-a arătat indignată că a fost inclusă pe lista sancţiunilor SUA. În mod special, Marina Tauber a fost deranjată de comentariul ambasadorului SUA la Chişinău, Kent Logsdon, care a spus că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului”.

Articole asemănătoare

Back to top button