fbpx

Cercetătorii au descoperit o metodă care prezice șansele de supraviețuire în cazul chimioterapiei

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au descoperit o nouă metodă care poate prezice în câteva ore dacă anumiți pacienți cu cancer vor supraviețui sau nu chimioterapiei. Leucemia mieloidă acută este un cancer agresiv al sângelui cu o rată de supraviețuire scăzută. În ciuda ratelor ridicate de răspuns inițial la chimioterapie, pacienții recidivează adesea din cauza presiunii naturale și a dezvoltării de celule leucemice rezistente la chimioterapie, scrie AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta începe în partea moale (măduva osoasă) din interiorul unor oase, unde se produc noi celule sanguine. Ca urmare, se răspândește rapid în sânge și, uneori, se poate răspândi în restul corpului.

Reacția la timp

„Atunci când se tratează pacienții cu leucemie, este o provocare să se urmărească rapid dacă pacientul răspunde sau nu la terapie”, a declarat Benedicte Sjo Tislevoll, cercetător la Universitatea din Bergen și conducătorul noului studiu, care a fost publicat în revista științifică Nature.

În prezent, răspunsul la terapie este evaluat după săptămâni sau luni de tratament, ceea ce reprezintă o pierdere semnificativă de timp. Cu toate acestea, răspunsul imediat la chimioterapie poate fi măsurat prin investigarea proprietăților funcționale ale celulelor leucemice.

„Rezultatele noastre arată că proteina ERK1/2 este crescută în primele 24 de ore de chimioterapie la pacienții care au un răspuns slab la terapie. Credem că această proteină este responsabilă pentru rezistența celulelor canceroase la chimioterapie și poate fi utilizată pentru a distinge răspunsurile de nonreacții. Credem că aceasta este o cheie importantă pentru înțelegerea cancerului, iar scopul nostru este de a folosi aceste informații pentru a schimba tratamentul din timp pentru pacienții care nu răspund la terapie”, a spus ea.

Articole asemănătoare

Back to top button