fbpx

Cauți unde să arunci televizorul vechi sau telefonul defectat? Hai Moldova te invită să-ți aduci electronicele uzate la IarmarEco

Sâmbătă și duminică, pe 14 și 15 septembrie, Hai Moldova te invită să dăm start curățeniei naționale de deșeuri electronice și electrice, începând de la IarmarEco. Pe 14 septembrie, ora 19:00, poți viziona un film documentar despre experimentele agricole atomice făcute în perioada sovietică în Moldova, „Grădina Sovietică”, iar pe 15 septembrie, de la ora 13:30, poți să participi în cadrul unei discuții la tema situației actuale a deșeurilor din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul evenimentului vei afla mai multe informații despre cum să limitezi deșeurile în activitățile tale zilnice. Echipa Hai Moldova va colecta la eveniment deșeuri electronice și electrice. 

De ce să aduci electronicele uzate la IarmarEco?

Majoritatea deșeurilor electronice conțin substanțe toxice (plumb, zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge, etc.), iar aruncate în natură, în termen lung conduc la afecțiuni precum cancer, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv, probleme în dezvoltarea cerebrală, presiune arterială ridicată, etc.

Ce se va întâmpla la eveniment?

Sâmbătă, 14 septembrie:

Duminică, 15 septembrie, lansarea Campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice și electrice:

  • Veți afla în ce locații din țară veți putea preda deșeurile electronice colectate pentru a fi valorificate. Începând cu 15 septembrie și până pe 15 octombrie, se vor colecta la nivel de centre raionale baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie și orice alte deșeuri electronice de dimensiuni mici;
  • Veți putea participa la o discuție panel moderată privind situația actuală a deșeurilor;
  • Veți putea discuta pe această temă cu reprezentanți ai autorităților din Moldova, printre care prim-ministra Maia Sandu și secretara de stat a Ministerul Agriculturii, Dezvoltării regionale și a mediului, Iuliana Cantaragiu;
  • Veți putea asculta prezentări și studii de caz interesante despre plastic, încălzirea globală, sacoșele biodegradabile, sortarea gunoiului și altele.
  • Aducem cu noi un container special pentru colectarea obiectelor electronice de dimensiuni mici, care sunt uzate și de care nu mai aveți nevoie. Cei care aduc astfel de deșeuri pot participa la tombolă și câștiga premii care îi vor ajuta să devină mai ecofriendly.

Detalii despre eveniment puteți afla AICI.

Lista deșeurilor pe care le poți aduce sâmbătă și duminică

  • Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: fier de călcat, robot de bucătărie, aspirator, etc.
  • Echipament informatic și de telecomunicații: laptop, tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, copiatoare, etc.
  • Echipamente de larg consum: baterii uzate, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi, videocasetofoane, etc.
  • Jucării, echipamente sportive: console jocuri, etc.
  • Instrumente de supraveghere și control: cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentului electric, etc.

 

Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.

Articole asemănătoare

Back to top button