fbpx

Câteva ONG-uri din Moldova au lansat Cartea Albă a Bunei Guvernări. Ce cuprinde aceasta?

Câteva ONG-uri din țară: Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au lansat astăzi „Cartea Albă a Bunei Guvernări”. Aceasta cuprinde propuneri privind prioritățile de politici pentru următoarele 12 luni pentru Guvernul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Recomandările de politici și reforme se referă la domeniile: economic, social, justiție, politică externă, securitate și apărare, reforma administrației publice, dar și implementarea Acordului de Asociere și Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Documentul are 28 de pagini și prupune recomandări referitoare la climatul de afaceri, piața muncii, protecția socială, sectorul financiar, mediul înconjurător, reforma administrației publice, securitatea energetică, politica externă, sectorul de apărare, justiție, soluționarea diferendului transnistrean și alte domenii.

Un punct se referă la accelerarea implementării standardelor UE, adoptarea unei legislații secundare ce ar prevedea atât adoptarea continuă a standardelor europene, cât și aplicarea acestora în practică de către mediul de afaceri. Un altul – eliminarea restricțiilor privind exportul pe piața UE a produselor de origine animalieră.

Totodată, economiștii sugerează reluarea discuțiilor cu autoritățile Federației Ruse în sensul reevaluării măsurilor restrictive aplicate față de mărfurile de origine moldovenească.

„Este îndreptățită menținerea politicii fiscale adoptate de vechiul Guvern, inclusiv a cotei unice de impozitare, evaluarea strategică a cheltuielilor publice, asigurarea transparenței absolute a sistemului finanțelor și proprietății publice”, spun autorii raportului.

În ceea ce privește politica externă, ONG-urile optează pentru relații mai bune cu UE, cât și statele sale membre, precum și promovarea dialogului politic cu Federația Rusă, cu respectarea intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Așadar, autorii raportului recomandă Guvernului ca aceste recomandări să fie incluse în Planul de acțiuni consolidat, transmite moldpres.md.

Articole asemănătoare

Back to top button