fbpx

Cartea Verde – siguranța călătoriei în străinătate. Cum obții asigurarea și ce trebuie să știi?

Planifici o călătorie în afara Republicii Moldova, cu propriul mijloc de transport? Ți-ai făcut bagajele, iar acum e momentul să-ți pregătești autoturismul? Unul dintre elementele de bază, fără de care nu poți părăsi țara este o asigurare auto.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aici este important să reliefăm câteva aspecte legale importante. Reprezentanții companiei de asigurări RCA îți oferă un material informativ, ca să te pregătești corect de viitoarea călătorie.

Asigurarea obligatorie RCA sau Cartea Verde?

Conform cadrului legal în vigoare, asigurarea obligatorie RCA are forță și valoare juridică doar pe teritoriul Republicii Moldova, pe când Cartea Verde are putere și consecințe de ordin legal doar în afara acestuia. Deci, atunci când decizi că vrei să călătorești prin Europa sau prin spațiul CSI trebuie să achiziționezi Cartea Verde din Chișinău, de la o companie de asigurări certificată conform prevederilor legale.

O fază relevantă pe care trebuie să o distingi este că asigurarea Cartea Verde nu include taxele de drum sau rovinietele, acesta acoperind doar cazul fortuit în eventualitatea în care survine un accident și e nevoie de rambursarea cheltuielilor către posesorul mașinii avariate.

Totodată, acest document este solicitat de autoritățile organelor vamale, ca o confirmare a faptului că mașina este asigurată și pregătită de călătorie.

Cum obțin o Carte Verde?

Pentru a obține o Carte Verde există două modalități: offline sau online. Prima presupune să te adresezi direct la brokerul de asigurare, să completezi documentele și să procuri Cartea Verde.

Totuși, actualmente ai posibilitatea să soliciți acest serviciu și online. Pașii sunt extrem de simpli. Pentru început accesezi portalul RCA, selectezi opțiunea „Carte Verde”, efectuezi calculul, indicând caracteristicile tehnice ale mașinii și eventual ale remorcii, dacă ai una, destinația (în dependență de destinație prețurile vor varia. De exemplu, pentru spațiul european acestea sunt mai mari, pe când în CSI sunt mai mici) și perioada de asigurare (recomandarea este să iei câteva zile în plus, pentru a acoperi o posibilă întârziere).

Ulterior, accesezi căsuța de plasare a comenzii telefonice, în care indici numărul de telefon și aștepți apelul reprezentantului companiei, care îți va spune prețul asigurării. După plasarea comenzii, ai posibilitatea de a achita serviciul prin virament bancar, plata în numerar la livrare sau online cu cardul bancar, astfel încât să economisești timp și să nu faci drumuri suplimentare. Originalul asigurării îți va fi livrat direct la birou sau la domiciliu, prin curier, astfel încât să economisești timp și energie.

Prezența unei asigurări îți sporește confortul călătoriei și îți acordă posibilitatea de a acoperi cu succes potențialele accidente, astfel încât să te bucuri de amintirile acumulate și nu de problemele care pot surveni în traficul internațional. De aceea, Cartea Verde este un tovarăș indispensabil de drum, pe care trebuie să-l ai cu tine indiferent de țara pe care vrei să o vizitezi cu propriul mijloc de transport.

Pentru detalii suplimentare, informații actualizate și prețuri extrem de avantajoase, apelează la compania RCA.md – un expert pe piața intermedierii serviciilor de asigurări. Siguranța ta e la un click distanță!

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button