fbpx

Cadrul normativ execuțional-penal a fost îmbunătățit. Despre ce e vorba

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul de executare, care au scopul de a îmbunătăți cadrul normativ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin prisma recomandărilor expuse de instituțiile naționale și internaționale în domeniul respectării drepturilor omului. Documentul vizează atât drepturile persoanelor aflate în detenție, cât și acțiunile personalului penitenciar.

Autorii proiectul propun ca persoanele aflate în detenție să aibă întrevederi de scurtă durată online, prin intermediul aplicațiilor pentru videoconferințe. De asemenea, în cazul întrevederilor fizice, de lungă durată, condamnatul nu va mai suporta cheltuieli financiare, cum se întâmplă în prezent.

O altă prevedere a inițiativei legislative se referă la renunțarea la practica actuală de a percepe plăți pentru tratament în cazul automutilărilor, precum și sancționarea persoanelor pentru comiterea acestora. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de separare a condamnaților și vor fi armonizate condițiile de realizare a dreptului la petiționare a persoanelor condamnate.

În prima lectură, inițiativa legislativă a fost votată de 71 de deputați.

Articole asemănătoare

Back to top button