fbpx

Bilanțul perchezițiilor la Centrul municipal de sănătate publică: 25 de angajați bănuiți de acte de corupție, dintre care 11 reținuți

Astăzi, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliile, în automobilele, dar şi la birorurile mai multor angajați ai Centrului municipal de sănătate publică. În urma descinderilor, 11 persoane au fost escortate la CNA pentru audieri, fiind pornite 100 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. În total, 25 de persoane sunt bănuite de acte de corupție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acestea ar fi pretins şi luat sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.

De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

În procesul documentării s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse sistematic variau între 1000 şi câteva mii de lei pentru un serviciu.

CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de sănătate publică să îi sesizeze la numerele de telefon ale unităţii de gardă 022 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

Articole asemănătoare

Back to top button