fbpx

Bărbații iau și dau mită mai des decât femeile. Cum arată profilul infractorilor din Moldova, elaborat de CNA?

Centrul Național Anticorupție (CNA) a elaborat un profil al infractorului în baza analizei sentinţelor de condamnare din ultimul an. În cadrul studiului au fost luate în considerare cauzele de corupere pasivă, activă, dare şi luare de mită, precum şi de trafic de influenţă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La baza elaborării protretului persoanei condamnate pentru fapte de corupţie au stat criterii precum studiile, locul de muncă, nivelul culturii juridice, vârsta, sexul, dar şi valoarea mitei pretinse.

Subiecţii analizaţi au fost împărţiţi în trei categorii: condamnaţii pentru corupere pasivă – „coruptul”, activă – „corupătorul” şi trafic de influenţă – „traficantul”.

Coruptul

Patru din cinci inculpaţi pe fapte de corupere pasivă sunt bărbaţi cu vârsta medie de 39 de ani, majoritatea dintre ei fiind încadraţi în serviciul public (92%). O treime dintre inculpați sunt caracterizaţi pozitiv în societate, inclusiv la locul de muncă. Femeile reprezintă fiecare a cincea dintre persoanele care au săvârșit fapte de corupere pasivă, având în mediu 49 de ani. În funcţie de locul de muncă, se constată un raport de nouă la unu dintre sectorul public şi cel privat.

Corupătorul

Nouă din 10 inculpaţi pe fapte de corupere activă sunt, de asemenea, bărbaţi. Vârsta medie, la care aceștia sunt predispuşi să ofere avantaje necuvenite, este de 29 ani. În funcţie de locul de muncă, nouă din 10 cazuri îi revine categoriei sectorului public (autorităţi publice, instituţii şi întreprinderi subordonate acestora) şi doar un caz îi revine sectorului privat.

Comparativ cu bărbaţii, categoria femeilor a fost reprezentată de fiecare a zecea persoană care a săvârşit fapte de corupere activă.

Traficantul

În patru din cinci cazuri, traficul de influenţă a fost săvârşit de către bărbaţi cu vârsta medie de 39 de ani. În marea majoritate a cazurilor, bărbaţii comit acţiunile infracţionale în stradă şi automobile. Femeile s-au manifestat în cazul traficului de influenţă în unu din cinci cazuri și, spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt predispuse să comită infracţiunea în edificiile autorităţilor.

Concomitent, a fost verificată și rata medie a mitei pentru fiecare categorie de infracţiuni analizate. Astfel, mita medie în cazurile de corupere pasivă înfăptuită de bărbaţi constitue peste 7848 de lei, iar al femeilor – aproximativ 6661 de lei. În coruperea activă, mita medie la bărbaţi a atins suma de 11.072 lei, iar la femei – 5574 lei.

Articole asemănătoare

Back to top button