fbpx

Bărbații din întreaga lume au penisuri tot mai mari, arată un studiu. De ce asta nu este neapărat un lucru bun

Un studiu care a analizat mărimea penisurilor din 1942 și până în 2021 a arătat că lungimea medie a unui penis în erecție a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani, în timp ce lungimea penisului în stare flacidă a rămas la fel. Deși rezultatele studiului ar putea fi considerate vești bune de către unele persoane, oamenii de știință spun că schimbările ar putea fi cauzate de factori precum expunerea chimică care interacționează cu hormonii noștri, scrie descoperă.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Analiza a avut în vedere studiile cu privire la lungimile penisurilor din ultimele opt decenii, inclusiv date de la 55.761 de bărbați din toată lumea. Studiile au fost incluse doar dacă măsurătorile au fost desfășurate de un investigator, astfel fiind excluse datele raportate de subiecți. Cercetătorii au mai inclus și studii care au măsurat penisul de la „rădăcină (zona pubo-peniană) până în vârful glandului”.

Deși oamenii de știință nu au descoperit niciun fel de creștere sau reducere în lungimea penisurilor flacide sau întinse, echipa a observat o creștere semnificativă atunci când a fost vorba de lungimea în erecție, potrivit IFLScience.

O creștere de la 12,3 centimetri până la 15,2 centimetri în mai puțin de trei decenii

„Lungimea în erecție a crescut semnificativ de-a lungul timpului în mai multe regiuni ale lumii și în mai multe grupuri de vârstă. După ce am luat în considerare și zonele geografice, vârstele subiecților și populația, lungimea în erecție a crescut cu 24% în ultimii 29 de ani”, arată studiul.

Asta înseamnă o creștere de la 12,3 centimetri până la 15,2 centimetri în mai puțin de trei decenii.

Autorii au explicat că au fost motivați să compare mărimea penisurilor de-a lungul timpului din cauza schimbărilor în sănătatea reproductivă a bărbaților din anii recenți, cum ar fi numărul tot mai redus de spermatozoizi.

Cercetătorii se așteptau la un declin în mărimea penisurilor

„Având în vedere tendințele observate în sănătatea reproductivă a bărbaților, noi ne-am gândit că ar fi avut avut loc un declin în lungimea peniană din cauza acelorași expuneri de mediu”, a explicat Michael Eisenberg, autor coordonator și profesor de urologie la Școala de Medicină Stanford, într-un comunicat de presă.

Situația nu a fost cea așteptată, însă Eisenberg crede că rezultatele observate ar putea fi cauzate de schimbările de mediu.

„Ar putea fi o mulțime de factori, cum ar fi expunerea chimică, precum pesticidele sau produsele de igienă, care interacționează cu sistemele noastre hormonale. Aceste chimicale care perturbă sistemul endocrin există în mediul și dietele noastre. Pe măsură ce constituția corpului se schimbă, asta afectează și cadrul hormonal. Expunerea chimică a fost, de asemenea, postulată drept cauza pentru pubertatea timpurie a băieților și fetelor, fapt ce poate afecta dezvoltarea genitală”, a precizat Eisenberg.

„Ceva se întâmplă în corpurile noastre”

Echipa a subliniat că alți factori, cum ar fi tehnicile de măsurare a lungimii și temperaturii, dar și starea de excitație a participantului, ar putea afecta rezultatele studiului. Cu toate acestea, echipa crede că studiul confirmă nevoia pentru cercetări mai amănunțite, având în vedere implicațiile avute pentru sănătatea reproductivă a bărbaților.

„Creșterea s-a produs într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dacă vedem o schimbare atât de rapidă, asta înseamnă că ceva se întâmplă în corpurile noastre. Ar trebui să încercăm să confirmăm aceste descoperiri și, dacă vor fi confirmate, atunci trebui să stabilim cauza schimbărilor”, a adăugat cercetătorul.

Studiul a fost publicat în World Journal of Men’s Health.

Articole asemănătoare

Back to top button