fbpx

audio, video | Descinderi la mai multe partide și rețineri. Șeful IGP: Nu se intră la percheziții cu periuța de dinți și cu săpunul

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au prezentat astăzi în cadrul unui briefing de presă înregistrări audio și video dintr-un dosar care vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către gruparea Șor și spălare de bani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oamenii legii au efectuat la începutul lunii martie mai multe percheziții și au ridicat peste 5,5 milioane de lei, bani destinați pentru a destabiliza situația din R. Moldova. Banii urmau să ajungă și la un grup de așa-numiți protestatari care planificau miercuri să ajungă la București, unde urmau să protesteze alături de reprezentanții partidului AUR.

„În ultima perioadă, organele de drept au realizat o serie de măsuri procesuale și de investigație legate de anumite activități ilegale, în contextul cauzelor penale care se investighează. Pe parcursul ultimei luni, au fost realizate o serie de măsuri cu rezultate care demonstrează intențiile unor exponenți a grupărilor criminale care prin intermediul mai multor partide politice realizează aceste acțiuni. Primele măsuri au fost realizate pe 1 martie, unde în cadrul operațiunii s-a reușit de a identifica apartamentele conspirative, unde se aflau sume imense de bani și unde se repartizau în plicuri, pentru curierii care urmau să transmită banii în teritoriu. În momentul reținerii în flagrant a persoanei care este vizată, au fost depistate 600 de mii de lei, iar suma totală ridicată din apartamentul conspirativ ajunge la 5,5 milioane de lei”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit lui Cernăuțeanu, în schemă sunt implicați foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă. Două persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, iar una pentru 72 de ore.

Oamenii legii au efectuat 28 de percheziții la diferiți reprezentanți ai diferitor formațiuni politice din câteva sectoare și suburbii din mun. Chișinău. În cadrul documentării s-a stabilit că în perioada lunilor decembrie 2023 – ianuarie 2024, președinții sectoarelor au primit bani de la curieri și repartizat activiștilor câte 5000 de lei, suma totală repartizată fiind de aproximativ 3 500 000 de lei. Banii au fost repartizați activiștilor pentru participarea la diferite manifestații și proteste organizate de partid în luna septembrie 2023, precum și pentru agitația făcută de către aceștia în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023 în Republica Moldova.

Ieri, 200 de persoane urmau să se ducă organizat la București, de la Chișinău, pentru a protesta, însă polițiștii moldoveni și cei din România au reușit să le de-a planurile peste cap. Persoanele respective ar fi urmat să primească câteva sute de euro pe zi. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a menționat șeful IGP.

Articole asemănătoare

Back to top button