fbpx

Ar putea fi suspendată finanțarea externă a Moldovei dacă Platon va fi eliberat? Opinia unei publicații americane

Dacă omul de afaceri Veaceslav Platon va fi eliberat din închisoare – va fi un risc major pentru situația financiar-bancară a țării. Aceasta este opinia publicației americane New York Globe, care a tratat acest subiect într-un articol.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei citate, Platon ar întreprinde tentative de a scăpa de dosare, iar aceste acțiuni ar fi susținute de actuala guvernare. Presa străină susține că omul de afaceri a fost implicat în laundromatului rusesc și în jaful bancar din 2014, astfel – New York Globe îndeamnă statele occidentale și organizațiile internaționale să suspende finanțarea externă dacă Platon va fi eliberat.

„Moldova fiind o țară mică și săracă, lucrurile se schimbă foarte des. Mai ales atunci când se schimbă guvernările, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2019. Partidul Democrat care fusese la guvernare din 2016 a fost debarcat, puterea reală revenind Partidului Socialiștilor (o formațiune neo-comunistă care sprijină deschis expansiunea lui Putin în spațiul CSI), de stânga, condus de facto de actualul președinte al țării – Igor Dodon”, este scris în articol.

Prin urmare, publicația accentuează că Dodon l-ar susține pe Platon, așa cum ar fi făcut-o și cu Filat, din interese financiare personale și pentru că i se cere de la Moscova. Citând portalul deschide.md, publicația  amintește că Platon a fost deja achitat într-un dosar care a fost trimis la rejudecare, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără mituirea mai multor judecători: „Pentru asemenea „favoruri”, magistrații de la CA ar fi fost remunerați cu câte 200.000 de euro fiecare. Cei care au dat verdictul au fost: Ion Pleșca (fost președinte al instanței), Elena Cojocaru și Silvia Gârbu”.

Așadar, publicația consiferă că Platon încearcă să obțină anularea condamnării și în celălalt dosar, pentru care judecătorii ar urma să primească câte 400.000 de euro: „Mai exact, cazul său urmează să fie examinat de Colegiul Penal al Curții Supreme, format la ora actuală din opt magistrați: Vladimir Timofti, Nadejda Toma, Anatolii Țurcan, Elena Cobzac, Victor Boico, Iurii Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun, ultimii trei fiind și cei ce au emis decizii favorabile în cauza sa anterioară”.

Conform sursei, dacă Platon va ieși la libertate, ar prelua controlului la două cele mai mari bănci din sistem – Moldindconbank și Moldova-Agroindbank, bănci pe care – susține publicația – le administra și anterior prin interpuși.

„Dacă scenariul va merge, Platon va deține din nou controlul asupra sistemului bancar moldovenesc și va putea relua schemele ilegale, astfel încât Republica Moldova va rămâne cea mai săracă țară din Europa, ancorată în spațiul de influență a mafiei și cercurilor politice ruse, instabilă economic și financiar, în care investițiile străine sunt mereu sub riscul de a fi preluate ilegal și abuziv.

Conducerea Uniunii Europene, Statele Unite și FMI ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația. Iar dacă temerile sunt confirmate și Platon este eliberat, aceasta va însemna că sistemul judiciar din Moldova este complet corupt. Prin urmare, este necesar să fie suspendată alocarea asistenței financiare anunțate anterior acestei țări”, îndeamnă New York Globe.

Articole asemănătoare

Back to top button