fbpx

Aproape jumătate de milion de lire sterline, bani reținuți din conturile fiului lui Filat, vor fi transferați în Republica Moldova

Autoritățile de la Londra urmează să transfere aproape jumătate de milion de lire sterline, acestea fiind fondurile reținute de pe conturile bancare deținute de fiul lui Vlad Filat. Banii vor fi încasați în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic Steven Fisher, care a avut o întâlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat oficial, a fost convenită discutarea între instituțiile relevante competente despre mecanismul exact prin care aceste fonduri să fie transferate în țara noastră.

Șeful diplomației moldovene a menționat caracterul avansat, de parteneriat strategic al relației bilaterale, care urmează a fi punctual consolidat prin diversificarea inițiativelor economice şi comerciale. Concomitent, diplomații s-au referit la necesitatea desfășurării pe parcursului anului curent a consultărilor politice între ministerele de externe ale ambelor țări.

Ambasadorul Steven Fisher a informat șeful Executivului cu privire la decizia autorităților de la Londra de a transfera suma de 456,068 lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova, Luca Filat.

Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor.

Amintim că în 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline.

Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button