fbpx

Aproape cinci decenii a fost profesor, iar acum trăiește la limita sărăciei. Un pedagog din Hâncești are nevoie de ajutor

Andrei Tincovan este un profesor care a lucrat aproape cinci decenii în şcoala Nr.1 din oraşul Hânceşti, unde a predat matematica. Sute de discipoli i-au ascultat lecțiile, însă acum, de profesorul de 89 de ani, își trăiește zilele în singurătate și sărăcie.   

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

 La cei 89 de ani, fostul profesor de matematică îşi trăieşte bătrânețea în deplină singurătate, deşi nu asta îl doare cel mai mult, ci faptul că pe an ce trece, unele abilităţi, precum auzul, vederea, vorbirea, dar şi mobilitatea îl părăsesc.

Deşi are doi copii, aceştia fiind şi ei deja la o vârstă înaintată, nu prea des îi treg pragul bătrânului. Soția sa, tot profesoară, care a lucrat o viaţă la şcoala-internat din oraş, a decedat demult. În apartamentul său cam sărăcăcios cu două odăi, bătrânul profesor a fost găsit de reporterii Info Curier Hâncești, îmbrăcat într-o scurtă ruptă, cămaşă şi pantaloni ponosiţi, cu nişte ochelari demontaţi, legaţi cu un tifon la mijloc pentru a se ţine cumva pe nas.

Nu aud deloc, din păcate, dar de văzut văd oleacă dacă îmi pun ochelarii şi câte odată mai iau şi lupa… şi citesc, îmi place foarte mult să citesc literatură artistică, dar şi ştiinţifică”, a spus bătrânul.

După aproape cincizeci de ani de activitate în domeniul pedagogic, domnul Tincovan astăzi primeşte o pensie de doar 1800 de lei. Cu toate acestea, nu se plânge de nimic. „Pensia îmi ajunge, chiar şi pentru achitarea facturilor, mai ales dacă eu nu mănânc carne”, a spus modest profesorul.

„Vine Tatiana, asistentul social de la primărie, chiar azi a fost şi mi-a cumpărat nişte legume şi fructe, deoarece eu mănânc mai mult salate şi terciuri din cauza unei diete stricte, am probleme grave cu ficatul. Dimineaţa îmi fac terciul, apoi o salată şi seara mă descurc eu, poate un ou sau lactate, apoi citesc sau mă uit pe geam şi cam aşa trece ziua mea”, a mai adăugat cu ochii plini de lacrimi bătrânul. 

Un aparat de auz şi un televizor care ar funcţiona, i-ar face altfel viaţa acestui bătrân profesor, i-ar ţine companie, el simţind că trăieşte, că nu este uitat şi mai face parte din comunitate. 

Pentru bătrânul profesor, membrii redacției Info Curier Hâncești, apelează către toţi oamenii de bună credinţă, către foştii lui discipoli, către unele organizaţii non guvernamentale naţionale şi internaţionale, care pot veni cu un ajutor material, cu o susţinere financiară sau cu un aparat de auz, pentru Andrei Tincovan, din or. Hânceşti.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button