fbpx

ANSA bate alarma: Noi focare de pestă porcină africană, depistate la Cahul

Două cazuri noi de pestă porcină africană au fost depistate marți în localitățile Crihana Veche și Burlăceni din raionul Cahul. Totul după ce cu o zi înainte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a confirmat maladia în raza municipiului Cahul și în satul Milești din raionul Nisporeni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Laboratorul Național de Referință pentru PPA a confirmat rezultatele pozitive la trei porci domestici, aflați într-o gospodărie particulară cu 20 de porcine din Crihana Veche, dar și două rezultate pozitive în satul Burlăceni, în apropiere de care au fost găsite mai multe cadavre de porci, însă fără a fi identificați proprietarii.

La momentul de față, în regiunile unde au fost depistate focare de pestă porcină africană se efectuează o anchetă epidemiologică și se stabilesc măsurile necesare pentru eradicarea lor, care urmează a fi întreprinse de autoritățile locale și specialiștii ANSA.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate în prezent cinci focare de PPA în evoluție, la porci domestici – satele Manta, Crihana Veche şi Burlăceni (raionul Cahul), mun. Cahul, s. Mileşti (Nisporeni) și un focar de pesta porcină africană la mistreți – în zona de frontieră, la 2,7 km de oraşul Lipcani (Briceni) și 239 metri de râul Prut.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă proprietarii de porcine să informeze urgent subdiviziunile instituției, medicii veterinari sau autoritățile locale, în cazul constatării îmbolnăvirii sau pieirii animalelor.

„În acelaşi context, solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine şi să nu le aducă pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, dat fiind riscul pe care îl prezintă”, au accentuat reprezentanți ai ANSA. 

Articole asemănătoare

Back to top button