fbpx

analiză | Intervenția României a zădărnicit tentativa Rusiei de a băga Chișinăul în întuneric 

Autoritățile moldovene au apelat la „contractele de avarie” pe care le au cu România pentru a echilibra sistemul energetic al țării, după ce separatiștii de la Tiraspol au redus masiv livrările de energie către Chișinău, arată o analiză a lui Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prețul curentului românesc, livrat Moldovei în condiții de avarie (între 190 și 348 Euro/MWh), este însă de cinci ori mai mare decât tarifele achitate de moldoveni. Acest curent este livrat acum Chișinăului suplimentar la cele 30% din necesar acoperite de România din 14 octombrie la prețul de 90 de Euro/MWh. România a preluat această sarcină după ce Ucraina a sistat livrările spre Moldova din cauza bombardării infrastructurii sale energetice de către Rusia.

Au crezut că Chișinăul are „contracte de avarie” doar cu Ucraina bombardată

Deși Chișinăul are un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, subordonată regimului separatist de la Tiraspol, care obligă furnizorul să acopere 70% din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului (Chișinăul) până la sfârșitul lunii octombrie, centrala din regiunea transnistreană a redus esențial livrările invocând deficitul de gaze naturale. Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol a anunțat „stare de urgență economică” în regiunea transnistreană din cauza deficitului de gaze. Potrivit directorului companiei din Moldova „Energocom”, Victor Bînzari, marți, 25 octombrie, centrala de la Cuciurgan asigură doar 38% din necesarul de curent al Chișinăului, transmite G4Media.

Ministrul moldovean al Infrastructurii, Andei Spînu, susține că „Energocom” nu are acoperire comercială pentru întregul volum de curent necesar pentru ziua de marți, 25 octombrie. El susține că există riscul de „deconectări masive” în special între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00. Pentru DW, el a comunicat că cei de la Cuciurgan invocă defectarea unui bloc energetic al centralei, la reabilitarea căruia s-ar lucra acum. „Vedem în câteva ore dacă îl repornesc. Dar din noiembrie vedem. Voi discuta azi cu ei”, ne-a spus Andrei Spânu.

Consumatorii sunt chemați să economisească la maximum energia. În legătură cu deficitul de curent, șefa statului Maia Sandu a convocat luni seară Consiliul Suprem de Securitate. Comisia pentru Situații Excepționale a făcut public un proiect ce conține măsuri menite să diminueze consumul de resurse energetice. În proiect se propune deconectarea iluminatului stradal în anumite ore, funcționarea scărilor rulante într-o perioadă anumită și folosirea lifturilor doar în unele intervale de timp. De asemenea, autoritățile cer deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar. Iar întreprinderilor care folosesc cuptoare electrice, aparate de sudură și instalații de topire li se cere să-și reorganizeze programul de lucru, astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07:00-11:00 și 18:00-23:00.

Maia Sandu: Trecem prin cea mai gravă criză energetică din istorie

„Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa și felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toți”, a menționat Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a cerut Guvernului să impună un set de acțiuni obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică. De asemenea, Guvernul va estima impactul creșterii prețurilor la energie asupra populației și a mediului de afaceri și va propune măsuri de atenuare a acestui impact. În special, este vorba de presiunea financiară asupra celor săraci și asupra întreprinderilor a căror competitivitate este afectată de creșterea prețurilor la energie.

În legătură cu deficitul de curent, premierul Natalia Gavrilița a spus că acesta este provocat de acțiunile militare din Ucraina. Ea susține că autoritățile caută soluții pentru a asigura țara cu energie: „Toate instituțiile statului lucrează ca să accesăm volume comerciale adiționale, la un preț rezonabil pentru consumatori. Ca să trecem cu bine, avem nevoie de implicarea fiecăruia – să fim cumpătați și mai disciplinați energetic”, a menționat marți, într-un mesaj video, premierul Natalia Gavrilița.

La rândul său, regimul de la Tiraspol a anunțat că a redus livrările de gaze către centrala de la Cuciurgan. Asta după ce șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski, a semnat un așa-numit „decret” prin care a dispus ca centrala de la Cuciurgan să genereze curent în primul rând pentru stânga Nistrului (Transnistria) iar ”exportul” în dreapta Nistrului să fie limitat la 27%.

Separatiștii au încercat să ia gaz de la „Gazprom” peste capul Chișinăului

Jurnaliștii moldoveni au denunțat marți dimineață o tentativă a administrației separatiste de la Tiraspol de a obține gaz de la „Gazprom” doar pentru regiunea transnistreană. Tentativa a fost blocată însă de către „Moldovagaz” (al cărui pachet majoritar de acțiuni aparține concernului rus). Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat că, în problema importului de metan, „Moldovagaz” se ghidează după legislația Republicii Moldova și după normele internaționale de reglementare energetică: „Atât timp cât pe teritoriul regiunii transnistrene nu poate fi aplicată legislația Republicii Moldova, în primul rând în ceea ce privește separarea activităților (furnizare, transport, distribuție), precum și licențierea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor, importul de gaz e imposibil”, a explicat Ceban.

În prezent, gazul rusesc în Transnistria ajunge prin conducta de la nordul Moldovei, care traversează regiunea transnistreană, dar și prin TurkStream.

Obiectivul lui Putin este să compromită guvernarea pro-europeană

Experții în energie cred că presiunea asupra Republicii Moldova o să crească pe măsură ce afară va fi tot mai frig.

„Obiectivul lui Putin în raport cu Moldova este să submineze actuala guvernare, pentru că el își dorește instaurarea unui regim-păpușă care va executa întocmai ordinele administrației de la Kremlin. De aceea el încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău”, susține expertul în energie Sergiu Tofilat.

Pe de altă parte, fostul ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu, spune că „este aberant că un lider separatist decide ce volum de electricitate primesc consumatorii din Republica Moldova și cât gaz va păstra pentru propriul consum”. Potrivit lui, România este singura soluție pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. „Încercările „Energocom” de a „cârpi” cu volume mici precaritatea actualului sistem energetic sunt lamentabile. Posibil că un anumit șantaj emoțional, exercitat de Guvernul moldovean asupra Bucureștiului, ar putea ajuta, dar numai pe termen scurt”, susține Munteanu. Potrivit lui, Guvernul de la Chișinău are nevoie urgent de o strategie de achiziții în sectorul energiei și gazelor, evitând improvizațiile ultimelor zile și haosul care s-ar putea instala în curând în acest sector.

Articole asemănătoare

Back to top button