fbpx

„A transmis un pachet cu 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei”. Dragalin oferă detalii din ancheta în care sunt vizați Nesterovschi și Lozovan

După ce Parlamentul a votat ridicarea imunității deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a venit cu detalii din ancheta în care sunt vizați cei doi aleși. Dragalin spune că aceștia au fost interceptați câteva luni la rând și că în dosar există probe concludente, care demonstrează că deputații au fost convinși de către condamnatul penal Ilan Șor să părăsească fracțiunea socialiștilor și să adere la partidul „Renaștere”. Mai mult, cei doi au încercat să convingă și alte persoane să adere la formațiunea finanțată din banii lui Șor, scrie TV8.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cazul lui Nesterovschi, spune Dragalin, s-a documentat faptul că deputatul a participat în complicitate cu Șor la racolarea unei persoane care să fie în fruntea unui partid politic pretins pro-european

„Au fost discuții directe, persoana care a denunțat acest lucru a conlucrat cu ancheta de la bun început. Șor promitea că partidul va fi finanțat oficial inclsuiv de către persoane juridice, cum ar fi o companie de construcție, dar din umbră de fapt, acești bani vor veni de la Șor, fără să cunoască cineva acest lucru”, a povestit șefa PA.

Dragalin a menționat și dovezile atașate la dosar care se referă la încercarea de a mitui un fost deputat, ca acesta să creeze o formațiune politică nouă, care să promoveze interesele lui Șor.

„Am documentat cum Alexandr Nesterovschi a transmis un pachet de hârtie cu 50 mii de dolari și 100 mii de lei unui fost deputat cu scopul de a convinge această persoană să creeze un partid politic care să execute indicațiile lui Ilan Șor. Asta a stat la bază pentru solicitarea de ridicare a imunității pentru pregătirea pentru finanțatre a unui partid politic din surse interzise”, a declarat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai dezvăluit cum în privința deputatului Nesterovschi planează o bănuială rezonabilă că a acceptat o sumă de bani de la Ilan Șor și salariu lunar de 5 mii de dolari, ca să iasă din fracțiunea PSRM și să formeze o nouă fracțiune cu 5 deputați, care să acționeze în interesul lui Șor și gruparea lui criminală. În baza acestor probe, spune Dragalin, a fost solicitată ridicarea imunității, pentru corupere pasivă.

„Față de Alexandr Nesterovschi probele din anchetă au inclus înregistrări audio, la telefon dar și în persoană, unde acesta explică că primește câte 5 mii dolari și că primește finanțare pentru partidul la care a devenit membru în luna mai. El a explicat foarte clar modul în care lucrează cu Ilan Șor, că face devize de cheltuieli, un plan de acțiuni și cât costă fiecare acțiune, trimite aceste devize de cheltuieli către Ilan Șor care asigură finanțarea pentru aceste cheltuieli, inclusiv pentru crearea de organizații teriroriale, pentru a plăti în plic salariu la mai multe persoane, pentru cei care vin la proteste și mitinguri, înregistrări care explică din cuvintele lui cum el acceptă finanțarea din partea lui Șor în interesul partidului „Renaștere”. Este un alt capăt de acuzare, cel de acceptare cu bună știință a finanțării unui partid politic din partea unei organizații criminale conduse de Ilan Șor”, a mai spus Dragalin

Referindu-se la deputatul Irina Lozovan, șefa PA a spus că aceasta, la fel ca și Nesterovschi, a părăsit fracțiunea PSRM, fiind convinsă de Ilan Șor.

„Similar cu activitatea lui Alexandr Nesterovschi, sunt discuții înregistrate în care Ilan Șor trimite bani pentru a fi cumpărați funcționari publici, primari, consilieri, ca să adere la noul partid. Ea și soțul ei s-au întâlnit de mai multe ori cu un primar din Ocnița și i-au promis sume de bani ca să adere la partidul „Renaștere”. Acesta i-a promis 50 mii dolari pentru el personal și un milion de lei pentru proiecte în oraș. Primarul a denunțat aceste fapte. Prima tranșă din banii promiși trebuia transmisă la 2 august și asta s-a întâmplat. A fost transmisă această tranșă de 30 de mii dolari în municipiul Chișinău de soțul deputatului care a fost reținut în momentul transmiterii”, a povestit Dragalin.

De menționat că soțul Irinei Lozovan este Pavel Gîrleanu, consilier în Consiliul raional Ocnița. Acesta împreună cu soția au încercat să transmită primarului de Ocnița Victor Artamanciuc suma de bani, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la „Renaștere”.

Deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore, joi, 21 septembrie.

Procurorii anticorupție îi acuză de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi, scrie sursa citată.

Articole asemănătoare

Back to top button