fbpx

Ne scufundăm în râuri și suntem atenți la gheață. Ce spun superstițiile despre Bobotează?

Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza. În această zi se sfințește apa, marcându-se astfel ziua în care Iisus Hristos a fost botezat. Se spune că în ajunul sărbătorii „se deschid cerurile”, iar oamenii cred în mai multe superstiții, considerând că Boboteaza le poate aduce un an rodnic și norocos.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Legenda spune că obiceiul sfințirii apelor a pornit de atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, iar diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, răufăcătorii au căzut sub gheață şi s-au înecat. De atunci, preotul sfinţeşte apa râului și aruncă în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbății se întrec să o găsească, iar cel care reuşeşte să o facă va avea noroc tot anul.

Oamenii din sate obișnuiesc să meargă la fântâni și să își toarne apă în cap, ca să fie sănătoși tot anul, iar în unele localități rurale preotul merge din casă în casă pentru a vesti Boboteaza. În popor se zice că e bine să arunci boabe de porumb înaintea părintelui când vine să te stropească cu agheasmă, ca să ţi se ouă găinile, iar atunci când pleacă trebuie să mături după el, ca să nu ai purici peste vară.

O altă superstiție spune că nu e bine să arunci gunoiul de Bobotează, că îți arunci norocul. Tradiția poruncește să nu spălăm rufe și să nu dăm nimic cu împrumut în această zi. De asemenea, se crede că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă de la biserică de Botezul Domnului, are proprietăți miraculoase.

În unele localități fetele tinere fac vrăji în ajunul sărbătorii. Cele mai curajoase, înainte de ivirea zorilor, se duc la rău, se băgă în apă şi se cufundă de nouă ori, descântând, pentru a avea noroc la pețitori. Se mai crede că dacă o fată nemăritată vede un cal alb în această zi, se va căsători curând. La fel, tinerii care vor luneca pe gheață de Bobotează au șanse mari să joace degrabă nunta.

Bobotează încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, care începe în Ajunul Crăciunului. Creștinii de rit nou marchează sărbătoarea pe 5 ianuarie, iar adepții ritului vechi, 2 săptămâni mai târziu, pe 19 ianuarie.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button