fbpx

14 ani de la protestele violente din 7 aprilie. Retrospectiva evenimentelor

Au trecut 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când în centrul capitalei a avut loc un protest, care a degenerat în violenţe. La manifestaţie au participat în mare parte tineri care se declarau nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, la care majoritatea o câștiga din nou Partidul Comuniștilor. În cadrul acestui protest au fost mai multe victime, atât din partea civililor, cât și a polițiștilor, care au suferit diferite traumatisme. Oficial a fost înregistrat un singur deces, cel al lui Valeriu Boboc, un tânăr snopit în bătaie în Piața Marii Adunări Naționale

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După anunțarea rezultatelor preliminare, în după-amiaza zilei de luni, 6 aprilie, pe internet a început să circule următorul mesaj: „6 aprilie – Zi de doliu național. Dacă nu ai votat pentru PCRM – ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! 

La 7 aprilie 2009 Procuratura Generală de la Chișinău a emis un comunicat de presă prin care a calificat drept ilegale acţiunile organizatorilor şi participanților la întrunirea din 6 aprilie 2009 sub genericul „Zi de doliu” și a anunțat pornirea urmăririi penale pe faptul organizării şi participării active la dezordini în masă.

În ciuda acestui fapt, la ora 11.00, în PMAN s-au adunat peste 8000 de manifestanți, care scandau: „Alegeri repetate” și „Jos comunismul”, iar la ora 12.00, mulţimea a pornit spre edificiile Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chișinău, continuând să scandeze lozinci anticomuniste.

O parte dintre protestatari au urcat pe pragul Președinţiei. Poliţiștii au format un cordon de apărare, care, la un moment dat, a fost supus atacurilor din partea unor provocatori. Astfel, o autospecială a pompierilor a început să stropească mulțimea cu apă, dar s-a retras, în scurt timp, din cauza atacurilor cu pietre şi ouă.

Între timp, primele pietre aruncate de manifestanți, au ajuns în ferestre și geamurile instituțiilor au cedat. În numai câteva ore, protestele au scăpat de sub control, mulțimea atacând forțele de ordine, incendiind şi devastând sediile Parlamentului şi Președinției.

La miezul nopții, poliţiştii au intervenit în forţă împotriva manifestanţilor. Astfel, circa 200 de persoane au fost escortate în comisariatele de poliţie pentru cercetări în cauze penale, intentate imediat pe acte de tâlhărie, jaf, huliganism şi alte infracţiuni.

În acea noapte, zeci de tineri au fost maltratați în PMAN şi în comisariate. Valeriu Boboc, un tânăr protestatar, a murit în urma loviturilor chiar în centrul Chișinăului. Presa a scris și despre alți tineri decedaţi, Ion Ţâbuleac şi Eugen Ţapu, însă acest lucru nu a fost confirmat de către anchetatori.

Astfel, la 8 aprilie 2009, patru dintre cele cinci formțiuni (în afară de PCRM) au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), iar comuniștii au trecut în opoziție după opt ani de guvernare.

Până în prezent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  a condamnat Republica Moldova în 10 cauze cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri, generate de evenimentele din aprilie 2009.

Articole asemănătoare

Back to top button