fbpx

TINERI pentru TINERI | La doar 22 de ani a pus pe o scenă europeană propria piesă de balet. Cunoaște-l pe Sava Cebanu

Întreaga zi face și este înconjurat de artă. Își începe ziua cu o încălzire și exerciții fizice, iar seara încântă ochii vizitatorilor care pășesc pragul Operei din Wroclaw, Polonia. Pe lângă balet, este pasionat de coregrafie, iar la doar 22 de ani a ajuns să-și pună în scenă propria creație. Este vorba despre protagonistul de astăzi al rubricii „TINERI pentru TINERI” – Sava Cebanu. Află despre cum reușește să-și organizeze timpul pentru a le reuși pe toate, care sunt sursele sale de inspirație și ce părere are despre baletul din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sava este din Chișinău, iar pe când avea 10 ani a devenit elev la Colegiul Național de Coregrafie din capitală. Ca orice tânăr ambițios, tindea și voia mai mult. Astfel, la 18 ani a decis să facă pasul cel mare – să studieze în străinătate. S-a mutat în Germania și a devenit student al Academiei de Balet a Universității de Muzică și Arte ale Spectacolului din Munchen, datorită unei burse acordate de Fundația Germană pentru Burse Academice.

În ultimii doi ani de studii s-a înscris la cursurile Liceului Național de Arte „George Apostu” din Bacău, România, pentru a susține examenul de bacalaureat. În 2021, Sava a finalizat studiile la Academia de Balet și chiar la examenul final a descoperit pasiunea pentru coregrafie, calificând procesul drept unul interesant și creativ. Astfel, protagonistul rubricii noastre a continuat să exploreze domeniul și a participat la audițiile unei companii de dans cu propria creație. Ulterior, în același an, Sava a devenit parte din corpul de balet al Operei din Wroclaw, Polonia.

Tânărul a fost de acord să povestească pentru ZUGO despre experiența sa în calitate de balerin, cum își organizează timpul pentru a le reuși pe toate, dar și despre sursele sale de inspirație.

Cum ai ajuns să faci balet?

„Mi-am descoperit pasiunea pentru balet într-un mod neașteptat. În 2010, mi s-a propus să devin elev la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, fără a ști prea multe despre acest domeniu”. Însă încurajat de dorința de a încerca ceva nou, am acceptat provocarea și am început să practic baletul în fiecare zi. Pasiunea pentru balet creștea din ce în ce mai mult, devenind o parte importantă din viața mea”, a declarat tânărul pentru ZUGO.

Cum arată o zi din viața unui balerin/coregraf?

„O zi din viața unui artist de balet începe cu o încălzire și exerciții fizice pentru a-și menține flexibilitatea și forța. Apoi, participă la repetiții pentru spectacolele viitoare, în cadrul cărora își exersează mișcările și își intră în rol. Seara se prezintă la spectacol interpretând unul sau mai multe roluri diferite, astfel oferind publicului o experiență de neuitat”, a adăugat Sava.

Această prezentare necesită JavaScript.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat pe parcursul carierei tale de balerin?

„Cele mai mari provocări pe care le-am întâmpinat pe parcursul carierei mele de balerin au fost efortul fizic extrem necesar pentru a-mi menține performanța, concurența acerbă din industrie, disciplina și riscul de a suferi traume”, a adăugat protagonistul nostru.

„Este trist sa vedem că baletul din Republica Moldova nu este sprijinit”

Fiind întrebat despre părerea sa referitor la baletul din Republica Moldova, Sava Cebanu susține că această formă de artă nu este susținută suficient și tocmai din această cauză, dansatorii pleacă în alte țări, acolo unde pot găsi oportunități și oferte mult mai avantajoase.

„Este trist sa vedem că baletul din Republica Moldova nu este sprijinit. Din această cauză dansatorii sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unor oferte mai bune. Este important ca autoritățile, dar și comunitatea să investească și să sprijine dezvoltarea baletului”.

De ce balet la Wroclaw?

„Există mai multe motive pentru care baletul este mai bine dezvoltat în Polonia. Câteva dintre acestea sunt: diferențele de investiții în artă și cultură, repertoriul care se dansează pe scena din Wroclaw, coregrafii noi în fiecare an, dar și existența unui repertoriu modern. În Polonia există mai multe oportunități și o finanțare adecvata pentru dezvoltare în acest domeniu”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă balet? Reușești să le acorzi timp?

„Pe lângă balet, sunt pasionat de crearea coregrafiilor. Chiar dacă poate fi puțin dificil, am reușit să acord timp acestei pasiuni datorită planificării și organizării timpului. Recent, pe 20 ianuarie 2023, am avut oportunitatea sa prezint prima mea coregrafie pe scena din Wroclaw, denumită „Vikings”. A fost o mare provocare pentru mine, dar rezultatul a meritat. Sper că într-o zi această piesă să ajungă și pe scenele din Republica Moldova. Totodată, îmi place programarea, crearea jocurilor, să scriu muzică. Încerc să fiu la curent cu tehnologiile noi și să îmi încerc puterile în diverse domenii. Nu-i rău sa încerci ceva nou”, susține protagonistul rubricii noastre.

Această prezentare necesită JavaScript.

Fiind un om al artei ai nevoie de inspirație. Ce faci atunci când nu o ai? Cum sau unde reușești să o găsești?

„Eu îmi găsesc inspirația explorând și experimentând mișcări și roluri noi. Sunt mereu dispus să încerc lucruri noi, pentru a-mi putea dezvolta abilitățile și a găsi surse de inspirație. De asemenea, îmi place să mă uit la alți artiști și să învăț de la ei”, susține artistul.

Cum reușești să-ți organizezi ziua? Ai niște sfaturi pentru tineri în privința gestionării timpului?

„Sfatul meu pentru tineri este să își stabilească din start prioritățile și să-și planifice ziua. Este important să vă alocați suficient timp pentru muncă, dar și pentru odihnă și recuperare”.

Care sunt cele mai utile aplicații pe care le ai în telefon?

„Cele mai utile aplicații pe care le am în telefon sunt Instagram-ul – care este o sursă bună de inspirație și motivație. Utile îmi sunt și cele care mă ajută să mă organizez și să-mi planific timpul, cum ar fi calendarul sau aplicația pentru notițe”, ne-a relatat tânărul.

Întrebat despre cum crede va arăta viața tinerilor peste 10 ani, protagonistul rubricii a zis că îi este dificil să anticipeze, dar este sigur că tehnologia va continua să joace un rol important în toate domeniile. Totodată, dacă nu ar mai exista baletul, Sava și-ar încerca puterile în domeniul producerii de jocuri video.

„Este un domeniu foarte dificil, dar oferă posibilitatea de a-ți exprima creativitatea și de a crea ceva al tău”, susține Sava.

Tânărul recunoaște că oamenii care îl inspiră cel mai mult sunt cei dragi, care îi sunt de fiecare dată alături.

„Toți oamenii dragi care mă înconjoară, familia, prietenii, rudele și toți care îmi urează succese și îmi doresc binele – aceștia sunt oamenii care ma inspira cel mai mult!”, conchide artistul.

 

Această rubrică conține puncte de vedere și experiențe ale tinerilor care s-au remarcat prin performanțe sau specificul activității lor. Scopul rubricii este să ofere tinerilor și adolescenților perspective de comportament și viziuni ale altor persoane apropiate vârstei lor, ce ar putea contribui la dezvoltarea personală.

Articole asemănătoare

Back to top button