fbpx

TINERI pentru TINERI | Despre generația tânără, politică, hobby-uri și motivația de a rămâne în R. Moldova. Cunoaște-l pe Eugeniu Sinchevici

La 22 de ani a devenit deputat, fiind și cel tânăr parlamentar din actualul Legislativ. Este vorba despre Eugeniu Sinchevici, protagonistul de astăzi al rubricii „TINERI pentru TINERI”. Află despre hobby-urile sale, cum este să fii implicat în politică, dar și despre cum crede că va arăta Republica Moldova și tânăra generație peste trei decenii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Eugeniu se descrie ca fiind un promotor al valorilor europene, liberale și democratice, iar din poziția de parlamentar pune prioritate pe interesele tinerilor, asigurându-se că vocea lor este auzită: „Este o provocare, dar simt că aduc o valoare pentru tinerii din acești stat”.

Întrebat despre ce calități ar trebui să posede generația tânără în ziua de astăzi, protagonistul rubricii noastre susține că în 2023 un tânăr ar trebui să fie „perseverent, muncitor și open-minded”.

„În piața capitalistă de azi e important în permanență să îți demonstrezi competența și abilitatea să performezi mai bine în comparație cu concurentul tău. În același timp piața se schimbă, apar tehnologii noi, precum inteligența artificială. Tinerii trebuie să fie flexibili și să poată rapid să se adapteze și să folosească tehnologiile pentru a-și crește competența și productivitatea”, a adăugat Eugeniu Sinchevici.

Foto: Facebook

„Dacă tinerii vor fi informați, vor putea influența lucrurile, vor putea să își facă vocea auzită”

Pe lângă aceste calități, este important ca un tânăr să cunoască evenimentele politice care se petrec în țară, ne povestește Eugeniu.

„Dacă tinerii vor fi informați, vor putea influența lucrurile, vor putea să își facă vocea auzită. Dacă ești informat și implicat, poți lua acțiuni, pune presiune pe decidente și să îți impui interesele. V-ați pus vreodată întrebarea de ce toate guvernările din toate țările pun accent pe pensionari? Promit pensii mai mari, sistemul medical mai avantajos. Este simplu, anume din cauza că pensionarii sunt cei mai atenți și disciplinați votanți, toate guvernările din toată lumea pun pe ei accent. Dacă noi, tinerii vom fi mai disciplinați, vom vota în proporții masive, vom atrage atenția asupra necesităților și dorințelor noastre”, susține protagonistul rubricii noastre.

Cum crezi că va arătă Republica Moldova și tinerii ei peste 30 de ani?

„Moldova va fi membru UE, membru spațiului Shengen, un stat cu o rată de creștere economică cea mai înaltă din Europa, o țară liberă și democratică, cu o rată de creștere stabilă a populației și cu un număr mai mare de cei reveniți în țară în comparație cu cei plecați. Tinerii de atunci vor fi încrezuți în viitorul său. Cu siguranță nu va fi totul ușor. Criza climatică va fi în starea sa de apogeu în 30 ani și crizele cu care ne voi întâlni atunci vor fi cele mai mari crize din istoria umanității. Vom avea calamități naturale, inundații, criză de migranți din zone aferente a apelor mari. În același timp sunt sigur că vom putea face față și să ne adaptăm noului mod de viață”, a mai adăugat Eugen.

 

Foto: Facebook

Tânărul deputat îndeamnă tinerii care cochetează cu gândul de a se implica în politică, să o facă, deoarece „doar așa noi putem să schimbăm situația în țară și să ne asigurăm că cei de la guvernare ne reprezintă și iau decizii în interesul nostru”.

„Dacă au decis că doresc să se implice, aș recomanda să se informeze bine despre toate opțiunile disponibile. 

1) Să atragă atenția asupra ideologiei partidului și programul de guvernare. Dacă acestea vă reprezintă

2) Să verifice reputați liderilor și membrilor de vârf din partidul respectiv, istoria lor și ce ideologii au susținut pe parcurs.

3) Să se asigure că partidul respectiv funcționează democratic și să analizeze de unde este finanțat partidul și dacă el este transparent”, a declarat Eugen Sinchevici pentru ZUGO.

Deși are un job destul de solicitant, Eugeniu își face timp și pentru hobby-urile sale. Când vremea îi surâde, practică hiking, iar atunci când afară e posomorât se bucură de timpul liber acasă, privind seriale sau jucând jocuri la calculator.

Care sunt lucrurile care te motivează să activezi în Republica Moldova?

„Multe lucruri mă motivează să activez în Moldova, în primul rând eu iubesc acest stat, eu cred că avem o cultură deosebită, oameni blânzi și un viitor prosper. Cercul meu de prieteni este aici, familia este aici, respectiv, la momente am mai multe motive să rămân decât să plec”, povestește deputatul.

Întrebat despre ce profesii crede că care vor acapara piața muncii în următorii 10 ani, Eugeniu susține că vor fi relevante meseriile complexe care necesită expertiză.

„Medici, ingineri, tehnicieni. Cu cât mai nișată expertiză vor avea persoanele cu atât talentul lor va fi mai prețios. Cu siguranță antreprenorialul va crește la alt nivel, deoarece acest segment va deveni mult mai accesibil, datorită inteligenței artificiale”, conchide tânărul.

 

Această rubrică conține puncte de vedere și experiențe ale tinerilor care s-au remarcat prin performanțe sau specificul activității lor. Scopul rubricii este să ofere tinerilor și adolescenților perspective de comportament și viziuni ale altor persoane apropiate vârstei lor, ce ar putea contribui la dezvoltarea personală.

Articole asemănătoare

Back to top button