fbpx

„Cazierul” cetățeanului turc, omorât la o terasă din Chișinău

Pentru ce era căutat și de ce autoritățile moldovene nu au luat o decizie în privința sa de mai bine de doi ani

Procuratura Generală (PG) a publicat informații despre procesul extrădării cetățeanului turc, omorât astăzi, 10 iulie, la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a fost reținut pe 26 mai 2022 pe teritoriul Republicii Moldova, anunțat anterior în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Bărbatul a fost plasat în arest în vederea extrădării.

Autoritățile britanice îl căutau pentru:
– Executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;
– Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;
– Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale R. Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției – 1 și Procuratura Generală – 3), care în termenii legali și conform prevederilor art. 544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și se află în prezent în examinare.

La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03.07.2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile.

La 3 aprilie 2024, procurorul general a informat și sesizat Consiliul Superior al Magistraturii despre situația creată, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ. La 31 mai 2024, CSM a informat Procuratura Generală că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general. Decizia a fost contestată, iar până în prezent nu există un răspuns final, precizează PG.

Vezi și: Procurorii, detalii despre omorul din sectorul Rîșcani: Ucigașul a tras 7 gloanțe

Articole asemănătoare

Back to top button