fbpx

Pune pofta „în cui” și ai grijă de sănătatea ta! Șase reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și Revelion

Sărbătorile de iarnă se apropie alert și sunt gata să ne „năvălească”. De aceea noi trebuie să fim gata. Și nu, nu ne referim doar la pregătirea cadourilor, ba nici la prepararea mâncării, ci la cum trebuie să echilibrăm mesele în această perioadă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În apropierea sărbătorilor, ne gândim tot mai mult la mesele în familie, pline cu bunătăți tradiționale. Odată puși în fața mâncărurilor, parcă nu ne mai putem opri. Factorii psiho-sociali joacă un rol important. De exemplu, studiile arată că oamenii mănâncă mai multă mâncare decât în mod obișnuit și consumă alimente specifice atunci când sunt sub influența unor emoții puternice sau când se află într-un cadru social specific”, explică specialista în psihologie, vicepreședinta Asociației Române de Hipnoză, Angela Nuțu.

Așadar, în perioada sărbătorilor ZUGO te îndeamnă să ții cont de anumite reguli. Iată șase dintre ele, stabilite de specialistă, pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și Revelion.

1. Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor, ziua de Crăciun şi ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare;

2. Evită să nu mănânci o zi întreagă pentru că seara ai în plan să mergi la masă în familie de Crăciun sau la petrecerea de Revelion. Nu vei face altceva decât să crești nivelul de foame care te va duce în mod sigur spre supraalimentare;

3. După o masă festivă, încearcă să împarți între invitați mâncarea care rămâne și evită să păstrezi un surplus inutil de mâncare pe care vei ajunge să-l consumi excesiv în următoarele zile;

4. Mănâncă regulat (cel puțin o dată la patru ore), este cea mai ușoară cale de a ține poftele în frâu;

5. Mănâncă cât mai conștient. Este de așteptat ca mesele în familie și discuțiile lungi să îți acapareze atenția și să ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie. Gândește-te cum te vei simți peste o zi, o săptămână, o lună. Lucrează cu umbra acțiunii tale și gândește-te ce este dincolo de prima senzație, care este a doua, a treia, cum se va simți organismul tău după o masă în care ai mâncat peste nevoile tale;

6. Este un moment bun să rămâi relaxat, să nu îți impui limite, ci în schimb să îți pui mici obiective ușor de atins. De exemplu, îți poți propune să te bucuri de toate mâncărurile, savurându-le. A savura presupune a mânca sau a bea ceva pe îndelete și cu plăcare, pentru a-i simți cu adevărat gustul. Dacă înveți să savurezi și să te bucuri de fiecare gust în parte, vei vedea cum vei ajunge să mănânci și mai conștient, dar și mai puțin.

Sărbători frumoase și sănătoase! 🙂 

Articole asemănătoare

Back to top button