fbpx

Șeful diplomației UE: Criza migranţilor din Ucraina, mai mare decât de cea din Siria

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, joi, la Iași, că numărul de refugiați care sosesc din Ucraina din cauza invaziei rusești este mai mare decât cel al refugiaților sirieni în perioada 2015-2016, și că el crește într-un ritm mult mai rapid.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei refugiaților din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari şi cresc în ritm rapid. Aceasta este consecinţa unui atac brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenţiei de la Geneva.

Nu pot să ia cu asalt oraşe bombardând ţinte civile. Există fotografii cu case distruse şi ne aşteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească. Este o ocazie bună să facem un nou apel din partea comunităţii internaţionale, ai cărei reprezentanţi au spus foarte clar ieri la Adunarea Generală a ONU că acest război trebuie să înceteze”, a afirmat Josep Borrell.

Potrivit acestuia, sprijinul acordat de Uniunea Europeană este foarte important.

„O să avem de a face cu o situaţie dificilă, dar o vom confrunta, căci suntem uniţi. Sprijinul Uniunii Europene pentru state membre sau ne-membre, dar paşnice, precum Republica Moldova, care este în mijlocul situaţiei, este cel mai important lucru”, a subliniat Borell.

Şeful diplomaţiei europene a spus că în timpul vizitei în Republica Moldova a văzut ce face această ţară pentru a le asigura tot necesarul celor care se refugiază din Ucraina, scrie Digi24.

„Am văzut ce face Republica Moldova pentru a ajuta, pentru a le asigura hrana şi tot ce au nevoie celor 120.000 de oameni care se refugiază din Ucraina. Majoritatea tranzitează ţara, dar mai rămân aproximativ 50.000. Este comparativ cu ce se întâmplă în România, pentru că 50.000 de ucraineni rămân pe teritoriul României. (…)

Uniunea Europeană va face tot ce poate pentru a trimite materiale, sprijin financiar, pe lângă susţinerea politică şi cea diplomatică (…), având în vedere că la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina sunt aproape un milion de persoane”, a precizat Josep Borell.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate s-a aflat miercuri şi joi în Republica Moldova, pentru a purta discuţii cu oficialităţile privind securitatea zonei în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button