fbpx

SBU: Rușii plănuiau să doboare un avion de pasageri și să dea vina pe Ucraina

Rușii plănuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și apoi să acuze armata ucraineană și partenerii internaționali care i-a furnizat armament, a comunicat duminică Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a adăugat că a neutralizat grupul de sabotaj.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„SBU a condus o operațiune specială în mai multe etape, în timpul căreia a neutralizat un grup de sabotaj al inamicului. Agenții Statului Major al Forțelor Armate Ruse pregăteau un atac terorist – plănuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului.

Invadatorii intenționau să acuze în mod nejustificat Ucraina și partenerii noștri că au atacat aeronava.

Pentru a comite acest act de provocare, atacatorii au vrut să tragă asupra civililor de la bord folosindu-se de sistemul portabil de rachete antiaeriene (MANPADS) „Stinger, pe care urmau să le fure și să le introducă clandestin în țară”, a declarat Artem Dektiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, scrie Kiev Independent, citat de Digi24.

Din grupul de sabotaj făceau parte două persoane cu dublă cetățenie și un complice recrutat de acestea, activitatea lor fiind coordonată de rusul Alexander Tyuterev, care este membru al Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Artem Dektiarenko a spus că Alexander Tyuterev a participat anterior la organizarea unor serii de atacuri teroriste în regiunea Odesa, pentru care este căutat.

La instrucțiunile sale, agenții inamici au încercat să ia legătura cu reprezentanții Forțelor Armate sub pretextul că sunt voluntari patrioți. Pentru a câștiga încrederea armatei ucrainene, agenții au dat forțelor ucrainene informații cu privire la pozițiile și mișcările cecenilor.

În viitor, agenția rusă plănuia să folosească contactele stabilite pentru a obține ilegal MANPAD-uri străine și a le transfera în Rusia, potrivit SBU.

Se precizează că în timpul operațiunii speciale, ofițerii SBU au reținut toți membrii grupului de sabotaj al ocupanților.

În prezent este în desfășurare o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor infracțiunii depistate și aducerea în fața justiției a celor care au plănuit-o.

Articole asemănătoare

Back to top button