fbpx

O nouă evaluare ISW: Progrese mărunte și costisitoare pentru ruși în estul Ucrainei; mobilizări forțate și beții în masă

Forțele rusești au continuat să facă joi progrese mărunte, anevoioase și costisitoare în estul Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare, publicată în noaptea de joi spre vineri, scrie hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trupele rusești au continuat operațiunile de capturare a Severodonețk și alte operațiuni de cucerire a Lysychansk.

Conducerea militară rusă se va folosi probabil de capturarea acestor două orașe pentru a pretinde că a „eliberat” toată regiunea Luhansk, înainte de a se îndrepta spre regiunea Donețk, dar este puțin probabil ca forțele ruse să dispună de forțele necesare pentru a cuceri un teritoriu substanțial în regiunea Donețk după ce au suferit noi pierderi în jurul orașului Severodonetsk.

Forțele rusești sunt în mod evident limitate de teren în Donbas și vor continua să se confrunte cu provocări în ceea ce privește traversarea râului Siverskyi Donets pentru a finaliza încercuirea Severodonețk-Lysychansk și pentru a avansa în continuare spre vest de Lyman spre Sloviansk prin Raihorodok.

Haos în rândul trupelor pro-ruse din Donețk: Mobilizări forțate și beții în masă

Conducerea militară rusă continuă să se confrunte cu complicații în ceea ce privește generarea de forțe suficiente și menținerea moralului personalului mobilizat. Statul Major General ucrainean a raportat că și Corpul 1 al Armatei 1 al Republicii Populare Donețk (DNR), subordonat Armatei a 8-a de Arme Combinate a Rusiei, efectuează o mobilizare forțată în zonele ocupate din regiunea Donețk.
Este foarte puțin probabil ca mobilizarea forțată a Rusiei să genereze o putere de luptă semnificativă și aceasta va exacerba moralul scăzut și disciplina precară în unitățile rusești și în cele proruse.

Regimentul 113 al DNR a postat pe 2 iunie un apel video adresat lui Vladimir Putin, în care soldații mobilizați forțat se plâng că au petrecut tot războiul pe linia frontului din Herson, fără hrană sau medicamente, și că respectivele comitete de mobilizare nu au efectuat controalele medicale necesare și au admis persoane ale căror afecțiuni medicale ar fi trebuit să le descalifice pentru serviciu.

Direcția principală de informații a Ucrainei a făcut publică, în plus, o conversație telefonică interceptată în care soldații DNR se plângeau în mod similar de faptul că indivizi inapți din punct de vedere fizic au fost forțați să intre în serviciu și că unitățile mobilizate se confruntă cu beții în masă și dezordine generală.

O treime dintre soldații ruși intrați în sistemul de rotație refuză să revină în luptă

În plus, forțele rusești se chinuie să rotească cu succes militarii în și din luptă, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, Maksym Marchenko, a afirmat că 30 până la 40% din personalul rusesc care a fost rotit în afara Ucrainei a refuzat să se întoarcă, forțând comandanții ruși să trimită înapoi în luptă unități nepregătite și nemotivate.

Acest lucru este în concordanță cu plângerile făcute de militarii din DNR, potrivit cărora practicile de rotație contribuie la moralul scăzut și la nemulțumirea din cadrul unităților care au fost mobilizate cu forța.

Administrațiile de ocupație sunt doar „pe hârtie”

Autoritățile de ocupație rusești continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește stabilirea unui control societal permanent în teritoriile ucrainene recent ocupate.

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat că administrațiile ocupaționale rusești „sunt [doar] create pe hârtie” și sunt incapabile să controleze populațiile locale, să impună utilizarea rublei rusești sau să desfășoare procese birocratice.

Centrul de Rezistență Ucraineană a remarcat că civilii ucraineni aprobă activitățile de partizanat care sabotează în mod sistematic regimul de ocupație rusesc.

Concluzii cheie de la ISW

Operațiunile rusești de avansare spre Sloviansk de la sud-est de Izium și vest de Lyman continuă să înregistreze puține progrese și este puțin probabil să facă acest lucru în zilele următoare, deoarece forțele rusești continuă să acorde prioritate Severodonețk în detrimentul altor axe de avansare.

Forțele rusești au continuat asalturile împotriva lui Severodonețk și Lysychansk pentru a revendica controlul total al regiunii Lugansk.

Forțele rusești au făcut progrese mici în jurul Avdiivka.

Contraofensivele ucrainene din nord-vestul regiunii Herson au împins forțele rusești pe malul estic al râului Inhuleț și vor continua probabil să întrerupă liniile de comunicații terestre rusești de-a lungul autostrăzii T2207.

Rusia a continuat să aplice măsuri de ocupație incoerente în sudul Ucrainei, lucru ce indică atât o rezistență ucraineană pe scară largă, cât și probabila indecizie a Kremlinului cu privire la modul de integrare a teritoriului ocupat.

Articole asemănătoare

Back to top button