fbpx

NATO nu recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Reacția Alianței la cererea de aderare a Ucrainei

NATO nu recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson de către Federația Rusă. Declarațiile aparțin secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dacă Putin va opri războiul, va fi pace. Dacă Ucraina nu va mai lupta, ea își va pierde independența”, a spus Stoltenberg.

„Prețul pe care-l plătim dacă nu susținem Ucraina va fi mult mai mare decât cel pe care-l plătim acum”, a adăugat el.

Totodată, acesta a făcut declarații și vis-a-vis de cererea de aderare a Ucrainei la NATO, semnată cu puțin timp în urmă de către președintele Volodimir Zelenski.

Secretarul general al NATO susține că aderarea Ucrainei la NATO nu e posibilă în pași rapizi, întrucât necesită aprobarea din partea a 30 de țări. De asemenea, oficialul notează că NATO nu se va implica în război, însă va continua să sprijine Ucraina.

„Scopul nostru acum este să oferim suport imediat pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invazia brutală a Rusiei”, a adăugat Stoltenberg.

Amintim că Federația Rusă a anexat regiunile ucrainene Donețk, Herson, Zaporojie, Lugansk, în urma unor referendumuri ilegale. Liderul rus Vladimir Putin și șefii regiunilor vizate au semnat acordul vineri, 30 septembrie, în Marele Palat al Kremlinului.

În replică, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat după ședința Consiliului de Securitate, că Ucraina va depune cerere de aderare la NATO.

Totodată, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara noastră respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și consideră false referendumurile desfășurate de către Federația Rusă în mai multe regiuni ucrainene.

ZUGO menționează că anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – prin organizarea unor așa-zise referendumuri este ilegală din punct de vedere a dreptului internațional și nu este recunoscută de statele europene și SUA.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button