fbpx

Jurnalul de front al unui moldovean din Legiunea Internațională a Ucrainei: „Rușii n-au motive să atace acum Chișinăul”

Nemți, spanioli, francezi, cehi, polonezi și brazilieni sunt gata să apere Republica Moldova în cazul unei invazii rusești în statul nostru. Exploziile din Transnistria sunt provocări ale rușilor, iar zvonurile despre o eventuală catastrofă pentru jumătate din Republica Moldova în urma unui atac asupra depozitului rusesc de arme din satul Cobasna nu sunt decât o sperietoare imposibil de realizat. De această părere este Andrei, membru al Legiunii Internaționale a Ucrainei, cu care jurnal.md discută zilnic în ultimele trei săptămâni. Amintim că acesta nu este numele adevărat al luptătorului moldovean, pentru că identitatea membrilor Legiunii nu se face publică din motive de securitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Luni. „Nu-s gata să mor prostește pentru stelele cuiva”

„Acum pot să vă spun că săptămâna trecută am fost în orașul Guleai-Pole – baștina lui batika Mahno (tătuca Mahno – n.r.), de unde am plecat în Sâmbăta Paștelui. Uitasem să vă povestesc că de Paște a trecut pe la noi un preot, care s-a rugat pentru noi și ne-a sfințit… Iar azi am primit alarmă că un individ a fotografiat baza noastră militară și apoi a dispărut. L-am căutat jumătate de zi până l-am găsit. Era un ucrainean dintr-un sat din Zaporojie și l-am pus să șteargă toate imaginile din aparatul de fotografiat.

Avem un comandant nou, ucrainean de naționalitate, și din cauza lui grupul din care fac parte nu participă la lupte. Noul comandant vrea să-l ascultăm, dar el pe noi nu ne ascultă. Eu îi spun una, el zice alta… Cred că visează posturi și stele și, pentru a obține ceea ce dorește, este gata să moară toată lumea din jurul său. Însă eu nu-s gata să mor prostește pentru stelele cuiva. Nu vom părăsi Legiunea, ci vom pleca mâine la Kiev și vom discuta cu cei de la conducere, pentru a se ține cont și de părerea noastră. Grupul nostru e cel mai bun și cred că vom fi înțeleși”.

Marți. „Nu suntem copii, avem toți pregătire militară”

„Suntem la Kiev și purtăm discuții cu șefii de aici. Le explicăm că nu avem nevoie de comandant, căci până acum ne-am descurcăm foarte bine și singuri. De la începutul războiului până acum, grupul nostru își alegea comandantul în funcție de situație și am ieșit cu bine din situații extrem de dificile pe câmpul de luptă, fără să ni se dicteze de sus. I-am rugat doar să ne arate ce trebuie să facem și vom lupta. Nu suntem copii, avem toți pregătire militară și nu e cazul ca cineva să ne țină cuvântări și să ne rumege de zece ori ce avem de făcut. E destul să ni se spună o dată. Am fost ascultați și ne-au zis: Bine ați făcut că v-ați dus”.

Miercuri. „Rușii n-au motive să atace acum Chișinăul”

„Ne organizăm grupul în capitala Ucrainei și deja o să vedem unde ne vor trimite să luptăm. Totodată, stăm de-a gata, dacă se începe ceva în Moldova, să venim repede cu tot grupul acolo. Nu pot să vă spun câți suntem în grup, dar avem moldoveni, nemți, spanioli, francezi, cehi, polonezi, brazilieni – oameni cu care m-am împrietenit și care sunt gata să lupte pe orice front contra rușilor. Suntem bine pregătiți, trecuți prin lupte și vom veni cu tot armamentul necesar.

E clar că rușii se pregătesc de o invazie în Transnistria. Provocările de acolo sunt făcute numai și numai de către ei. Pentru că ucrainenii, dacă ar vrea, nu s-ar juca așa, dar în cel mult două zile ar elibera Transnistria. Pe când rușii încearcă tot felul de variante, înțelegând că nu pot debarca la Odesa. Ca să bombardeze intensiv acest oraș, ei trebuie să se apropie de țărm, însă ucrainenii au acum rachete cu raza de acțiune de până la 200-300 de kilometri. Așa a fost distrus și crucișătorul Moskva. Cineva zicea că rușii intenționează să folosească delfini pentru a se apropia de Odesa, dar mai mare prostie nu am auzit. Credeți că delfinul acela e prost? Delfinul e mai deștept decât omul! Astfel, tot ce se face în prezent în Transnistria este pentru a ataca de acolo Odesa.

Evident că armata transnistreană și Grupul Operativ de Trupe Ruse (fosta Armată a 14-a – n.r.) depășesc armata noastră națională, însă rușii n-au motive să atace acum Chișinăul. Ei vor veni în Moldova numai în cazul în care vor reuși să ia Odesa”.

Citește pe jurnal.md continuarea.

Articole asemănătoare

Back to top button