fbpx

Ce sunt bombele cu fosfor pe care Rusia le-ar fi folosit în Ucraina

În contact cu oxigenul, fosforul eliberează un nor de particule care luminează un sector, dar au efecte brutale asupra oamenilor, producând arsuri şi asfixieri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Ucrainenii i-au acuzat pe ruşi că au folosit bombe cu fosfor în Irpin şi în alte localităţi în care ciocnirile au fost mai intense. Şi au apărut şi imagini despre efectele produse de bombele cu fosfor, scrie mediafax.ro.

Ce spun experţii despre asfel de arme:

1. Fosforul în contact cu oxigenul eliberează un nor de particule. Care poate fi folosit pentru a ilumina un sector sau pentru a întuneca vederea adversarului (şi a echipamentului). Dar bomba folosită împotriva poziţiilor are efecte brutale asupra oamenilor: arde, sufocă, otrăveşte, ucide. Şi, desigur, are un impact psihologic.

2. „Fosforul” este un „sistem” care a apărut în multe conflicte şi nici măcar nu este prea recent. Oficial, utilizarea sa în mediul urban este interzisă, dar este o linie roşie care este deseori depăşită. Este folosit pentru a elimina punctele de rezistenţă. Sunt multe episoade (din Liban până în Irak) împotriva civililor, evenimente urmate de negare şi controverse. Un episod tragic care produce şi efecte diplomatico-politice: eventuala denunţare a crimelor de război.

Armata ar fi lansat câteva rachete în regiunea Crimeea, în ultimele zile. Sunt rachete anti-navă (rază de acţiune de 180 de mile), reconvertite pentru a lovi ţinte la sol: conform comenzii, au lovit depozite de arme trimise de occidentali.

Pentru Pentagon, ruşii consumă rapid stocurile de rachete de croazieră şi ar putea rămâne fără armament

Articole asemănătoare

Back to top button