fbpx

Cât va costa reconstrucția Ucrainei, potrivit unui raport făcut de Banca Mondială, UE și guvernul de la Kiev

Invazia Rusiei a provocat pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari Ucrainei până la 1 iunie, dar reconstrucția țării ar putea costa aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a arătat că Ucraina a suferit pierderi de 252 de miliarde de dolari din cauza întreruperii fluxurilor sale economice și a producției, precum și a cheltuielilor suplimentare legate de război, în timp ce strămutarea unei treimi din totalul ucrainenilor ar urma să crească rata sărăciei la 21%, de la doar 2% înainte de război, scrie hotnews.ro.

În general, raportul a estimat că nevoile de reconstrucție ale Ucrainei ar fi ajuns în luna iunie la 349 de miliarde de dolari, adică de aproximativ 1,6 ori produsul intern brut al țării, în valoare de 200 de miliarde de dolari în 2021.

Din această sumă, 105 miliarde de dolari sunt necesare pe termen scurt pentru a aborda prioritățile urgente, cum ar fi reconstruirea a mii de școli deteriorate sau distruse și a peste 500 de spitale.

De asemenea, este imperativ să se pregătească pentru iarna viitoare, probabil aspră, prin repararea locuințelor și restabilirea încălzirii, precum și prin achiziționarea de gaze. Toate cifrele sunt preliminare și vor crește probabil pe măsură ce războiul va continua, se arată în raport.

Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună

„Impactul invaziei se va resimți timp de generații, cu familii strămutate și separate, perturbări ale dezvoltării umane, distrugerea moștenirii culturale și inversarea unei traiectorii pozitive în ceea ce privește economia și reducerea sărăciei”, se arată în raport.

Arup Banerji, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, a declarat că rezultatele se bazează pe o metodologie „foarte solidă”, acceptată la nivel internațional, și ar trebui să stea la baza unei conferințe de redresare a Grupului celor șapte, planificată la Berlin pe 25 octombrie.

Oleg Ustenko, un consilier economic principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are nevoie de angajamente din partea țărilor donatoare că vor continua să furnizeze fonduri de 5 miliarde de dolari în fiecare lună pe tot parcursul anului viitor.

Țara trebuie „reconstruită mai bine”

Banerji a fost de acord că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern până în 2023, cu excepția cazului în care va avea loc o „schimbare cu adevărat drastică în cursul războiului”.

El a declarat că economia se descurcă „puțin mai bine” decât se credea, iar produsul intern brut al Ucrainei este acum estimat la o scădere de 30-35% în 2022, în loc de contracția de 45% prevăzută inițial.

Banerji a spus că raportul a luat în considerare investițiile necesare pentru a „reconstrui mai bine” și a ajuta Ucraina să își modernizeze infrastructura din epoca sovietică.

El a avertizat că ritmul de reconstrucție va depinde în mare măsură de evoluția războiului și de capacitatea sectorului public și privat ucrainean de a absorbi finanțarea.

Articole asemănătoare

Back to top button