fbpx

Au fost puși să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă. Militarii ruși de la Cernobîl, duși la un spital din Belarus

Potrivit presei ucrainene, șapte autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. Aceștia ar avea sindromul iradierii acute, scrie Digi24, potrivit UNIAN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit UNIAN, soldații ruși ar fi fost puși să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă din jurul fostei centrale de la Cernobîl, numită „Pădurea Roșie”.

Marți, Reuters relata că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, fără niciun echipament de protecție.

Două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă accesului, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

„Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu”, a declarat Valery Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, pentru Reuters.

Articole asemănătoare

Back to top button