fbpx

video | Popșoi, la APCE: Atât timp cât suntem uniți, nicio influență rusă nu va putea să frângă spiritul liber al poporului moldovean

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, șeful delegației naționale la APCE, Ion Groza, și deputata Natalia Davidovici, membru al delegației, au participat la Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Potrivit unui comunicat al Legislativului, la eveniment a fost discutat și subiectul privind rolul Rusiei în escaladarea tensiunilor în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ucraina își apără suveranitatea cu atâta curaj și ne ține în siguranță. De aceea, moldovenii au fost alături de Ucraina și vor continua să o facă. După ce am primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, ne-am câștigat titlul de – „O țară mică cu o inimă mare”. În timp ce Rusia, iertați-mi jocul de cuvinte, este o „țară mare fără inimă”!”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Oficialul de la Chișinău a vorbit despre influența rusă în țara noastră și s-a referit la necesitatea aplicării sancțiunilor internaționale împotriva celor care încearcă să destabilizeze situația. „Promovarea separatismului, șantajul energetic, propaganda mediatică, instrumentalizarea bisericii și, cel mai cinic, folosirea sărăciei ca armă de oligarhii fugari, care sunt prea dornici să facă ceea ce le cere Kremlinul pentru a evita închisoarea. În mod similar, alți politicieni pro-ruși din Moldova abia așteaptă răsturnarea Guvernului legitim de la Chișinău și întoarcerea cizmei rusești care să-i ajute să asuprească țara”, a adăugat Popșoi.

Vicepreședintele Parlamentului a accentuat eforturile depuse de autorități pentru apărarea statului și continuarea parcursului european.

Moldovenii și-au făcut alegerea. Alegerea de a trăi într-o democrație cu libertate și siguranță. Această alegere este făcută în fiecare zi, atunci când se implementează reforme dificile, dar cruciale în sistemul judiciar, în construirea statului de drept și în rezistența statului, inclusiv în sectorul de securitate și apărare. Această demonstrație de solidaritate și determinare trebuie să continue cu deschiderea negocierilor de aderare la UE. Atât timp cât suntem cu toții uniți, nicio influență rusă nu va putea să frângă spiritul liber al poporului moldovean”, a menționat Mihai Popșoi.

În aceeași ordine de idei, deputata Natalia Davidovici a vorbit despre felul în care Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova: „O problemă este războiul hibrid lansat împotriva noastră de autoritățile ruse. Un element important în acest război este propaganda, iar efectele sunt resimțite de opinia publică, ținta fiind, în mare parte, cetățenii vorbitori de limbă rusă. Scopul acestei propagande este să dezbine cetățenii”.

Sesiunea de primăvară a APCE are loc în perioada 24–28 aprilie, la Strasbourg. Agenda evenimentului a mai inclus discuții despre strategiile politice de prevenire și pregătire pentru dezastre naturale și înfruntarea consecințelor acestora, precum și despre protejarea democrației, a drepturilor și a mediului în comerțul internațional. APCE este formată din peste 300 de deputați, delegați de către legislativele naționale ale celor 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Articole asemănătoare

Back to top button