fbpx

video | Cinci partide pro-europene au semnat o Declarație cu prilejul Zilei Europei. Munteanu: Avem nevoie de larga susținere a societății

La inițiativa Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), cinci partide pro-europene au semnat marți, 9 mai, Declarația partidelor pro-europene cu prilejul Zilei Europei. Potrivit unui comunicat de presă al CUB, Declarația susține ireversibilitatea parcursului european pentru Republica Moldova, cuprinzând mai multe deziderate și principii asumate de către partidele semnatare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În mesajul său, Președintele CUB, Igor Munteanu, a accentuat importanța acestei date remarcabile pentru începutul proiectului de constituire a primelor autorități europene din anul 1950 la inițiativa Ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, care au pus bazele comunităților economice europene și consolidării păcii și solidarității între națiunile Europei.

Susțin astăzi că 9 mai nu poate fi, la Chișinău, doar nostalgiilor sau paradelor militare, ci este înainte de toate ziua în care suntem europeni și în care ne putem afirma cu tărie această identitate. Republica Moldova merită să facă parte din familia întregită a națiunilor europene, iar în acest scop, avem nevoie de largă susținere a întregii societăți moldovenești”, a declarat Munteanu.

Șase partide politice au dat curs acestei inițiative, susținând că numai integrarea deplină și efectivă în Uniunea Europeană poate garanta cetățenilor Republicii Moldova pace, demnitate, siguranță și bunăstare. Semnatarii și-au declarat adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, semnatarii au formulat ca priorități urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcționarea democratică a guvernării, dar și rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acțiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea și democratizarea aceste regiuni și integrarea sa în spațiul constituțional al țării.

„Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii”, se menționează în Declarație.

Prin semnarea acestei Declarații, partidele semnatare și-au luat angajamentul de a depune toate eforturile pentru a valorifica extraordinară deschidere a Uniunii Europene la năzuințele cetățenilor Republicii Moldova de aderare la proiectul politic european.

Declarația partidelor pro-europene cu prilejul Zilei Europei a fost semnată de cinci formațiuni politice: CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Poporului” și Partidul Verde-Ecologist.

Articole asemănătoare

Back to top button