fbpx

Șeful interimar al Platformei DA: Parlamentul a decis ca TRM să se transforme în televiziune de partid

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău susține că „Teleradio Moldova” (TRM) se va transforma în televiziune de partid, după ce Legislativul a votat joi, 4 noiembrie, pentru trecerea companiei sub control parlamentar, aşa cum a fost până în 2019.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Parlamentul a decis ca televiziunea publică să se transforme în televiziune de partid. Europenii îngrijorați, noi? Uniunea Europeană de Radiodifuziune vine cu recomandarea Consiliului Europei nr (2012) 1 a Comitetului de Miniştrilor către statele membre privind guvernarea radiodifuzorului public prevede că: „Securizarea şi apărarea independenţei este un rol primordial al oricărui cadru de guvernare a serviciului public media şi acesta este motivul pentru care independenţa a fost în centrul tuturor standardelor relevante ale Consiliului Europei”, scrie ex-deputatul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, șeful interimar al Platformei DA amintește, făcând referire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, că statele sunt obligate a pune în aplicare un cadru juridic care să asigure independenţa radiodifuzorului public faţă de politic.

„În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un caz care privea direct guvernarea TRM, a susţinut că statele au o obligaţie pozitivă de a pune în aplicare un cadru juridic care să asigure independenţa radiodifuzorului public faţă de ingerinţa şi controlul politic (Manole a.O c. Moldova, nr 13936/02)”. În teorie, s-ar putea de contestat la Curtea Constituțională, dar are cine?”, conchide politicanul.

Amintim că joi, 4 noiembrie, Compania „Teleradio Moldova” a revenit sub control parlamentar. Proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobat, în lectură finală, cu votul a 56 de deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button