fbpx

Sandu, despre reforma Justiției, evaluarea judecătorilor și procurorilor și ajutorul României în recuperarea miliardului de dolari

Președinta Maia Sandu a declarat, în contextul reformei Justiției, că Republica Moldova cere ajutorul României pentru a identifica banii – un miliard de dolari – furați din băncile sale în urmă cu șapte ani.

„Mi-aș fi dorit să avansăm mai repede pe reforma Justiției, dar este o reformă complicată. Avem nevoie și de sprijinul comunității internaționale”, a declarat șefa statului în cadrul unui interviu pentru Europa FM.

„Știu că există cereri din partea instituțiilor noastre de Drept către autoritățile dumneavoastră pentru a constitui comisii comune așa încât să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre bani, despre conturile în care se țin banii care au fost furați; și din sistemul bancar, dar nu doar. Și da, credem că dacă aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, atunci lucrurile se vor întâmpla mai repede”, a spus Maia Sandu.

Refacerea reformei Justiției, o provocare majoră

Refacerea reformei Justiției este o provocare majoră, spune Maia Sandu, care mai afirmă că „este rușinos ca după șapte ani de la furtul miliardului, niciun om să nu fie sancționat”.

„Procurorii au început să lucreze, după mulți ani în care au fost împiedicați să investigheze lucrurile, dar și această fraudă și altele de proporții sunt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, și aici e nevoie de sprijinul mai multor țări, de sprijinul unor organizații internaționale pentru ca banii care au fost scoși din Republica Moldova să fie identificați și aduși acasă împreună cu autorii acestor fraude, care au părăsit Republica Moldova și au făcut cerere de azil în diferite țări ale lumii”, a mai spus Maia Sandu.

Vlad Plahotniuc este în Turcia, iar procesul de extrădare este complicat, dar instituțiile Republicii Moldova au început să facă demersuri credibile pentru ca autorii fraudelor să fie aduși în fața justiției.

Justiția, supusă unei analize derulată de experții internaționali

„În instituțiile noastre încă mai sunt multe persoane care lucrează pentru grupări corupte și aceasta este o realitate. Spuneam că avem o oportunitate politică extraordinară să facem ordine, dar este un proces care durează.

Dacă vorbim despre Justiție, Guvernul a anunțat acest exercițiu pe care vrea să-l înceapă la începutul anului viitor, despre o evaluare externe extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Exercițiu care urmează să se facă cu participarea experților internaționali, pentru a oferi mai multă credibilitate. Doar atunci când vom petrece acest exercițiu, vom avea siguranța că în procuratură sau în instituțiile judecătorești nu mai sunt oameni care își vând deciziile unei grupări corupte”, a declarat Maia Sandu pentru sursa citată.

Criteriile evaluării Justiției

Este vizată atât partea de integritate, cât și partea profesională.

Primul aspect este foarte important, fiecare dintre ei urmează să dovedească proveniența legală a averilor și aici Guvernul și Parlamentul deja au făcut modificări la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate care să permită evaluarea averilor membrilor familiei și rudelor persoanelor cercetate.

Al doilea criteriu va ține de evaluarea calității deciziilor date, pentru că avem exemple de decizii foarte ciudate și foarte multe asemenea exemple, care sunt o dovadă a controlului din partea unor grupări, control care a fost păstrat sau impus de-a lungul anilor și care a condus la decizii ilegale care au prejudiciat enorm Statul sau cetățenii”, a explicat Maia Sandu la Europa FM.

Maia Sandu: Unii oameni corupți au început să plece deja din sistem în urma exercițiului de evaluare externă anunțat de Guvern

„Este mai complicat să promovăm această lege pentru că încercăm să învățăm din experiența altor țări, așa încât să nu ajungem cu procese în Instanța de Judecată și cu anularea deciziilor acestei comisii de evaluare externă extraordinară. Acești oameni vor pleca din sistem, unii dintre ei deja au început să plece, depun cereri de demisie – acesta este un semn că înțeleg cât este de serios acest Guvern atunci când vorbește despre acest exercițiu”, a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu, despre încercările de destabilizare

Președinta Republicii Moldova a explicat că au existat încercări de destabilizare de-a lungul celor 12 luni.

Acest an a fost destul de complicat pentru cei care au încercat să se mențină la putere în pofida ilegalităților și abuzurilor pe care le-au comis. Vreau să vă amintesc că am scăpat de un Parlament în care mulți deputați au schimbat trei-patru partide chiar pe mandatul de doi ani al Parlamentului precedent și au făcut acest lucru nu pentru că și-au schimbat ideologia, dar pentru că au fost plătiți pentru asta și au primit bani foarte mulți. A fost o luptă destul de complicată. Datorită cetățenilor am reușit să curățăm o parte clasei politice, dar așa cum spuneam, escrocii care au plecat din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din vară, și care probabil au fost surprinși de rezultatul alegerilor, acum au avut timp să-și revadă strategiile și ne așteptăm să lovească din nou”, a adăugat șefa statului.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button