fbpx

Rusia, deranjată de afirmațiile lui Michalko și atitudinea EU privind Republica Moldova: „Să arate norme elementare de etică diplomatică”

Declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, sunt ținta unui comunicat emis vineri seara de Ministerul de Externe al Federației Ruse, care le-a calificat drept o intervenție deschisă în treburile interne ale Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am atras atenția asupra declarațiilor publice în curs ale reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor membre în Republica Moldova cu privire la procesele politice interne dificile din această țară.

Zilele trecute, șeful Delegației UE la Chișinău P. Michalko, într-un interviu acordat portalului „Media Azi”, a criticat activitatea, care nu ar fi demnă de încredere, a Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformarea care vine din exterior”. De asemenea, P. Mikhalko nu este mulțumit de activitatea Parlamentului moldovean. Într-un interviu acordat pentru Cotidianul, el a descris legile adoptate în decembrie 2020 drept „contradictorii și, în multe privințe, îndepărtează țara de reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

„Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în R. Moldova, care sunt o intervenție deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el”, afirmă instituția de la Moscova.

Potrivit Moscovei, „este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți și de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău”.

„În declarația lor comună din 25 februarie curent se menționează că UE acționează în R. Moldova „în spiritul cooperării și parteneriatului” și „cu respect deplin pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova”. Este puțin probabil ca instrucțiunile lui P. Michalko către autoritățile moldovene să fie privite ca o manifestare a „respectului și parteneriatului” față de Republica Moldova.

În declarația menționată anterior, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”. Sperăm că colegii noștri europeni își vor aminti că R. Moldova, pe lângă Acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU”, se mai arată în comunicat.

La final, Moscova a făcut un apel către oficialii Uniunii Europene și ai statelor sale membre „să arate norme elementare de etică diplomatică și să se abțină de la o intervenție deschisă în treburile interne ale statelor suverane”.

Amintim că reprezentanții diplomatici ai UE au publicat, la 25 februarie curent, o declarație comună prin care resping „atacurile publice formulate de socialiști și de Ilan Șor” la adresa șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și a altor ambasadori.

S-a întâmplat după ce Michalko s-a arătat îngrijorat că „persoane care au luat parte la frauda bancară sunt implicate în negocierile cu privire la formarea unui nou Guvern”. Drept urmare, socialiștii au afirmat că reprezentantul UE a admis „o intervenție gravă în treburile unui stat suveran”. Totodată, Partidul Șor l-a acuzat pe Michalko că vrea ca „deciziile suverane ale țării să fie luate în biroul lui”.

Vineri, 26 februarie, peste 90 de asociații s-au declarat solidare cu șeful Delegației UE la Chișinău. „Atacurile socialiștilor și ale lui Șor la adresa lui Michalko sunt o diversiune”, afirmă acestea.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button