fbpx

Platforma DA: Scopul principal al hotărârii CSE a fost ca din banii publici să fie achitate datoriile. Vom depune un denunț la Procuratura

Platforma Demnitate și Adevăr susține că urmărește „cu atenție și îngrijorare procesele din domeniul energetic încă de la mijlocului lunii august a anului trecut, când au apărut primele semnale a unor potențiale riscuri pentru securitatea Republicii Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit fracțiunii, aceștia au ieșit cu „poziții clare legate de acțiunile care urmau a fi întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova, responsabile de acest sector, în condițiile în care paradigma politică, economică a fost schimbată în totalitate din cauza războiului din Ucraina”.

„Poziția autorităților noastre pe acest domeniu urma să fie una de maximă precauție pentru a nu ajunge la un șantaj în fiecare lună de achitare a prețului la gaz. 

1. Ultima decizia a CSE privind procurarea gazelor pentru rezerve de stat a adus bugetului public național un prejudiciul de sute de milioane lei. Din păcate, demnitarii de stat-factori de decizii așa și nu au venit cu argumente plauzibile referitor la raționamentele și oportunitatea acestei deciziei.

2. În primul rând, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Scopul principal al hotărârii CSE din 29 septembrie, 2022, a fost acordarea ajutorului financiar „Moldova Gaz” pentru achitarea datoriilor față de Gazprom. Prin urmare, CSE a dispus alocarea din bugetul de stat a peste 511 mln lei pentru procurare prin intermediul SA Energocom a 10 mln m3 de gaze naturale la preț de 1882 dolari pentru 1000 m3 și încă 5 mln. m3 la preț aproximativ de 1058 dolari pentru 1000 m3. Lăsăm la o parte faptul că din nou banii tuturor contribuabililor merg pentru rezolvarea problemelor unui agent economic afiliat concernului rus. Cu părere de rău constatăm că prin aceasta decizia a avut loc o risipa de bani publici.

Cu 1882 dolari pentru 1000 m3 statul a procurat 10 mln m3 de gaze, care au fost economisite de Moldova Gaz în luna septembrie. În mod normal, Comisia Situații Excepționale ar trebui să oblige Moldova Gaz să transmită aceste 10 mln în rezerve companiei, care după ultimele modificări la legea gazelor, sunt obligatorii pentru furnizorii de gaze.

Categoric nu era necesar de cheltuit mijloacele financiare bugetare pentru cumpărarea acestor volume în rezerva de stat la așa preț în condițiile schimbării formulei din contract cu Gazprom și micșorării prețului de achiziție a gazelor din Federația Rusă și existenței unui trend descendent pe bursele europene de gaze naturale (la moment prețul bursier s-a coborât sub 1800 dolari). Aceste volume de gaze de facto sunt depozitate în rezerve și Guvernul în condițiile stării excepționale dispune de toate instrumentele legale în vederea folosirii acestor 10 mln m3 pentru consumătorii din Republica Moldova.

Iată de ce nu este absolut argumentată aceasta grabă cu cheltuiala banilor publici pentru rezerve de gaze, care și așa există. Totodată, încertitudinea privind furnizarea gazelor de către concernul rus în Moldova, la care face referința ministru infrastructurii Spânu, nu știm de ce nu a încurcat CSE să decidă cumpărare în luna octombrie tot de la Gazprom a 5 mln m3 de gaze virtuale în rezerva de stat la prețul mult mai mic de 1058 dolari pentru 1000 m3. Deci, avem de față niște acțiuni incoerente și iraționale sub aspectul gestionării corecte a finanțelor publice din partea Comisiei Situației Excepționale, care au servit doar în calitate de paravan pentru justificare a acestui suport financiar pentru Moldova Gaz.

Era mult mai logic în asemenea condiții închierea prin intermediul companiei Energocom, ținănd cont de starea excepțională în energetică și prin derogare de la legislația în vigoare, a unui contract de împrumut cu „Moldova Gaz” pentru perioada scurtă. Cu gajarea creanțelor Termoelectrica față de compania moldo-rusă și sediul luxos al „Moldova Gaz”.

Cu opțiunea stângerii datoriilor prin procurarea gazelor în rezerva de stat la un preț rezonabil (de exemplu nu mai mare de 1100 dolari pentru 1000 m3) în contextul formulei noi din contractul cu „Gazprom”. Cu peste jumătate de miliard de lei  era posibil de procurat în rezerva de stat volume mult mai mari de gaze decăt cele 15 mln m3. Plus cele 10 mln m3 ar fi rămase în rezerva „Moldova Gaz”.

Pornind din cele expuse, Platforma DA cere demisia imediată a viceprim-ministrului Andrei Spînu, care nu prima dată elaborează și implementează niște scheme dubioase în domeniul energetic, și va depune un denunț la Procuratura, în care va cere pornirea unui dosar penal pe cel puțin neglijența în serviciu a unor demnitari de stat, însoțită posibil cu coruperea acestora”, se arată în comunicatul Platformei DA.

Articole asemănătoare

Back to top button