fbpx

Maia Sandu, pentru presa de peste Prut: Războiul Rusiei se întâmplă pe teritoriul R. Moldova

Serviciile secrete de la Moscova, împreună cu partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt în spatele protestelor din ultima vreme, iar Rusia se folosește de nemulțumirile oamenilor pe fondul scumpirilor uriașe, pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău, a declarat pentru presa din România, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este foarte clar pentru toți, că acest război purtat de Federația Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova. Și el a început nu de azi, de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Ați vorbit despre situația energetică. Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci când prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai evidențiat că Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci când prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război.

„Acum este și problema furnizării, asigurării țării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi, chiar și la prețuri mari să asigurăm țara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem față acestor prețuri, și așa cum spuneam, este afectată și economia. De aici inflația foarte mare, și forțe inclusiv politice, forțe politice pro-ruse care și au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că (aceste forțe – n.red.) nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiție, să avem instituții anticorupție puternice, pentru că aceste forțe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană așa cum ne-am propus”, a adăugat președinta.

Întrebată dacă în aceste condiții ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa, șefa statului a declarat că nu exista o majoritate parlamentară pentru o astfel de decizie.

„Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituția, și, în general, pentru a schimba această prevedere din Constituție e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate care vedem că nu ne protejează”, a mai zis Sandu.

 

Articole asemănătoare

Back to top button