fbpx

Maia Sandu, despre dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor: Nu este o surpriză că acest partid se finanțează din surse obscure și nedeclarate

Președinta Maia Sandu a declarat în contextul reținerii vicepreședintei Partidului Șor, Marina Tauber, în dosarul pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor, că se așteaptă ca procesul să fie unul corect și transparent. Comentariile au fost făcute joi, 21 iulie, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Nu cred că este o surpriză pentru cineva că acest partid politic se finanțează ilegal din surse obscure și nedeclarate. În sfârșit, instituțiile statului au pornit acest dosar și au cerut anchetarea acestui fenomen, pentru că noi vorbim despre el de foarte mult timp și în raport cu multe partide politice. Acum sigur că cei care sunt vizați probabil că le e mai ușor să se victimizeze și să caute vinovați în altă parte, decât să explice de unde sunt banii și de ce nu i-au raportat”, a declarat șefa statului.

De asemenea, președinta Republici Moldova susține că unica sa dorință este ca ancheta „să nu trezească semne de întrebare”.

„Dacă aceste resurse pe care le-au cheltuit pentru activitățile politice sunt câștigate în mod cinstit trebuiau să fie raportate la cheltuieli și, respectiv, la venituri. Au raportat mai puține cheltuieli pentru că nu au putut să justifice de unde vin acești bani la capitolul venituri. Singura mea dorință este ca această anchetă, acest proces să fie unul corect, transparent, să nu trezească semne de întrebare, pentru că aceasta este despre credibilitatea actului de justiție, asta este despre democrație”, a adăugat Maia Sandu.

Amintim că deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută pe un termen de 72 de ore, după ce joi, 21 iulie, a rămas fără imunitate parlamentară. Este pentru a treia oară când politicienei îi este retrasă imunitatea.

Cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adresate Președintelui Parlamentului de către Procurorul General interimar, în dimineața zilei de joi, 21 iulie. Conform procedurii, cele două cereri și materialele prezentate de Procurorul General interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor.

Potrivit informațiilor prezentate, în privința deputatei Marina Tauber a fost pornită urmărirea penală pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului politic „Șor” pentru trimestrul I al anului 2022 în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și a celor utilizate, precum și pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Totodată, ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară. Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Anterior, Partidul Șor susținea că guvernarea pregătește un atac dur la adresa sa.

Articole asemănătoare

Back to top button