fbpx

Liviu Vovc cere remanieri și numirea unui alt ministru al Mediului: „După o iarnă în frig, încrederea în partidele de dreapta va fi șifonată”

Vicepreședintele Platformei DA, Liviu Vovc, cere remanieri și numirea unui alt ministru al Mediului. Acesta afirmă că „după o iarnă în frig, încrederea oamenilor în partidele de dreapta va fi grav șifonată”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Va fi o iarnă grea” – această afirmație am auzit-o de mai multe ori din partea reprezentanților guvernării și suntem cu toții conștienți că ne așteaptă vremuri grele. Însă care este strategia de a trece cu brio peste perioada rece a anului? Cum ne asigurăm că oamenii nu vor îngheța?

Săptămâna tecută Platforma DA a bătut alarma că inițiativa Ministerului Mediului de a colecta de la primării informații cu privire la cantitatea necesară de lemn de foc, riscă să fie un eșec care va dezamagi mult populația.

Stocurile de masă lemnoasă la moment sunt foarte mici. Dar totuși unde sunt lemnele? Căci în prima jumătate de an au avut loc multe tăieri programate. Doar într-un ocol silvic din Hâncești, autorizația de tăieri în primul trimestru a fost pentru un volum de peste 3000 metri cubi, iar pe toată înterprinderea de aproape 10 000 metri cubi.

Unde s-a dus toată această masă lemnoasă? Căci în raportul din iulie cu privire la stocurile de producție forestieră, constatăm că în mare parte au rămas doar craci și nuiele. Iar lemnele s-au vândut cu TIR-urile. Iar acum bișnițarii le vând la prețuri astronomice.

Dacă guvernarea era conștientă că ne așteaptă o iarnă grea, poate era cazul să pună un moratoriu încă de la începutul anului la vânzarea angro a lemnelor de foc? Lipsa de viziune și incompetența Ministerului Mediului riscă să creeze mari probleme cu asigurarea oamenilor cu lemne de foc. Iar conform datelor statistice, în jur de 60% din familii se încălzesc cu lemne.

Chiar și dacă s-a întârziat cu mai mult de jumătate de an, poate măcar acum se instituie acest moratoriu? Măcar lemnul care se preconizează a fi tăiat în toamnă să fie folosit pentru oamenii simpli și să nu ajungă din nou pe mâna comercianților.

La moment încă studiem situația creată și în viitorul apropiat vom veni cu noi propuneri pentru depășirea acestei crize.

P.S. De la numirea Guvernului Gavriliță, au fost multe critici cu privire la activitatea și deciziile Ministerului Mediului. E nevoie urgentă de remaniere și numirea unui ministru care să poată remedia rapid și profesionist criza creată de actuala conducere a ministerului. Ori, după o iarnă în frig, încrederea oamenilor în partidele de dreapta va fi grav șifonată și va fi foarte greu să o recapete”, se arată în mesajul lui Liviu Vovc.

Articole asemănătoare

Back to top button