fbpx

live | CC hotărăște soarta viitorului Guvern: Ședința la care se decide legalitatea desemnării premierului de către Maia Sandu

(13:55) Judecătorii s-au retras pentru a luat o hotărâre. Pronunțarea va avea loc la ora 15:30.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(13:30) Curtea a oferit cuvânt de încheiere părților. În scurt timp magistrații se vor retrage pentru a lua o decizie.

(12:50) Ședința a fost reluată. Domnica Manole a anunțat că Parlamentul a prezentat abia marți magistraților opinia scrisă referitor la subiect. Reprezentantul Legislativului a punctat că instituția nu acceptă situația de criză.

(12:15) Domnica Manole a anunțat pauză de 30 de minute pentru dezinfectarea încăperii în care are loc ședința Curții Constituționale.

(12:10) Novac: „Vreți să spuneți că într-o oră doamna președinte a reușit să analizeze CV-ul doamnei Durleșteanu, să discute cu fracțiunile parlamentare, să analizeze legislația și să se ceară acordul doamnei Gavrilița să fie desemnată a doua oară?”
Stamate: „Doamna președinte este extrem de eficientă”.

(11:55) Bolea i-a cerut consilierei prezidențiale dovadă scrisă că Gavrilița a acceptat să die desemnată a doua oară premier. Funcționara a punctat că nu o are la ea, însă aceasta se numără printre documentele pe care le deține Președinția, însă poate fi prezentată la solicitarea Curții.

(11:55) Domnica Manole a exclus întrebarea lui Vasile Bolea, car voia să afle de la Olesea Stamate dacă e normal ca reprezentanții Președinții să numească parlamentarii hoți.

(11:45) Stamate: „Facem distincție între majoritatea deputaților aleși care pot să susțină un Guvern și o majoritate parlamentară care necesită o anumită formă de coalizare, printr-o declarație, prin trasarea anumitor obiective, care este mai mult decât majoritatea deputaților aleși”.

(11:25) Potrivit Olesei Stamate, Maia Sandu a avut dubii privind susținerea Guvernului Durleșteanu după învestire, luând în considerare declarațiile anterioare ale socialiștilor.

(11:20) La tribuna centrală a ieșit Olesea Stamate. Consiliera expune viziunea Președinției. Potrivit ei, decretul discutat este constituțional.

(11:20) Grigore Novac și Alexandr Suhodolski în fața magistraților. Deputații susțin declarațiile lui Vasile Bolea.

(11:15) Bolea: „Președintele Republicii Moldova nu trebuie să dezbine societatea și să dezbine cetățenii în oameni buni și mai puțin buni, cum o face doamna președinte. Cetățenii au ales acest Parlament și doamna președinte a făcut parte din această Legislatură”.
Manole:
Domnul Bolea, nu discutăm calitățile individuale ale unui deputat sau a doamnei președinte”.

(11:10) Domnica Manole le-a solicitat repetat participanților la proces să discute doar obiectul sesizării și să vorbească scurt.

(11:05) Vasile Bolea a spus că nu a înțeles întrebare când Olesea Stamate l-a întrebat despre condițiile de formare a majorității dintre PSRM și Pentru Moldova. Ulterior, acesta a precizat că socialiștii nu înaintează cuiva condiții și nici nu s-a discutat subiectul la această etapă.

(11:00) Reprezentanta Președinției, Olesea Stamate, l-a întrebat pe deputat dacă PSRM mai vrea alegeri anticipate. Domnica Manole i-a făcut observație pentru întrebarea care nu ține de proces. Vasile Bolea a insistat să răspundă și a amintit despre microfoanele rupte la ședința Parlamentului, menționând că „îi este rușine”.

Domnica Manole a întrerupt discursul parlamentarului. În același timp, consiliera a punctat că întrebare ei a fost făcut în contextul creării coaliției de guvernare.

(10:55) Judecătoare Liuba Șova menționează că majoritatea formalizată trebuie să fie entitate independentă, care are caracter permanent și l-a rugat pe Vasile Bolea să precizeze dacă PSRM și Pentru Moldova au creat o asemenea formațiune. Deputatul dă exemple despre mai multe coaliții care au existat anterior în Parlament, dar s-au destrămat în timp.

(10:40) Bolea a declarat magistraților că la ultimele consultări cu președinta nu au participat deputații neafiliați. De asemenea, potrivit lui, în pofida faptului că socialiștii au creat o majoritate cu Pentru Moldova ca să o înainteze pe Durleșteanu premier, aceștia au mers aparte la discuții cu șefa statului.

(10:15) Deputatul socialist Vasile Bolea a luat cuvântul. Acesta declară că decizia Maiei Sandu de a o desemna pe Natalia Gavrilița nu este legală.

(10:10) În sală a venit și ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta a fost avertizat că Guvernul nu este parte a procesului. Totodată, Domnica Manole a cerut participanților la ședință să se abțină de la declarații politice.

Știrea inițială

La Curtea Constituțională (CC) a început ședința în cadrul căreia se examinează legalitatea desemnării premierului. Sesizarea corespunzătoare a fost depusă de deputații socialiști Bolea, Suhodolschi și Novac.

În detaliu, socialiștii afirmă că decretul nu ar fi legal, făcând referire la decizii anterioare ale CC. Conform lor, Maia Sandu este obligată să o desemneze premier pe candidata PSRM, Mariana Durleșteanu, după ce socialiștii și Pentru Moldova au semnat un acord prin care formează o majoritate ca să o susțină.

În pofida acestui fapt, Maia Sandu a înaintat-o a doua oară pe Natalia Gavrilița candidată la funcția de premier. Aceasta ezită să spună dacă va emite decret de desemnare la funcție a Marianei Durleșteanu în cazul unei decizii a Curții.

Potrivit ei, următorii pași se vor discuta „în funcție de decizie”. Sandu consideră că, atât scenariul anticipatelor, cât și impecheamentul, duc la un nou scrutin.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

Încălecai pe-o șa și vă spusei povestea așa? CC examinează marți legalitatea decretului de desemnare a premierului

Articole asemănătoare

Back to top button