fbpx

Investigație RISE: Protestele din centrul Chișinăului, organizate de Partidul Șor, ar fi gestionate de ofițeri FSB

Protestele din centrul Chișinăului, organizate de Partidul Șor, ar fi gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, Dmitrii Miliutin, se arată într-o investigație RISE Moldova publicată luni, 31 octombrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Jurnaliştii RISE Moldova și ai Centrului „Dossier” susțin că au aflat cine este angajatul Serviciului Federal rus de Securitate „responsabil” de coordonarea politicienilor moldoveni; prin intermediul cui serviciile rusești au influenţat alegerile din Republica Moldova; precum și cine dintre ofiţerii de securitate, având acoperire diplomatică, „supraveghează” regiunea transnistreană şi sudul Ucrainei.

„Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion de rută de la Moscova. La bordul navei se află un cetăţean rus cu paşaport diplomatic. Sosirea lui coincide cu perioada în care Igor Dodon intra în exercițiul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Misteriosul pasager nu era nimeni altul decât Dmitrii Miliutin, general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, iar vizita lui se va desfășura departe de ochii presei. Totuşi, în următorii ani, colegii lui, precum și politicienii moldoveni pe care îi tutelează, vor juca un rol important în multiplele operaţiuni secrete desfășurate în interiorul politicii de la Chișinău.

Serviciile de securitate reprezintă unul din instrumentele de bază prin intermediul căruia Federația Rusă încearcă să influențeze starea de lucruri din fostele state sovietice. Este concluzia unei note secrete elaborată de Statul Major al Federației Ruse şi destinată administrației de Kremlin. Nota a fost transmisă jurnaliștilor RISE Moldova de către colegii de la Centrul „Dossier”.

În cazul Moldovei, responsabil principal este pasagerul discret de pe cursa Moscova-Chișinău din 2016. Anume pe generalul FSB Dmitrii Miliutin, în vârstă de 55 de ani, îl indică în această postură atât sursele RISE, cât şi Dossier”, se arată în investigația RISE.

Vezi continuarea AICI. 

Amintim că, pe 30 octombrie, a șaptea duminică de proteste în centrul capitalei a început la ora 15:00. Manifestanții au pornit din zona Academiei de Științe și au încercat să meargă pe bd. Ștefan cel Mare spre zona PMAN, a Parlamentului și a Președinției, însă au fost opriți de un cordon al poliției desfășurat la intersecția cu strada Tighina. La această intersecție au avut loc unele altercații între manifestanți și forțele de ordine.

Poliția a anunțat că 28 de persoane care au fost agresive în timpul întrunirii, destabilizând situația, au fost scoase din mulțime și conduse la Inspectoratul de poliție pentru documentare. Până la începerea protestului alte 51 de persoane au fost documentate pentru intenția de destabilizare în cadrul întrunirii.

Articole asemănătoare

Back to top button