fbpx

video, foto, update | Nou protest Șor în centrul capitalei: Altercații, rețineri și ouă aruncate spre Poliție

(update 09:50) Consilierul municipal Valerii Klimenko nu a făcut atac de cord. Acesta ar fi fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) cu hipertensiune arterială. Partidul Politic Șor a transmis informații false în comunicatul de presă emis anterior.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„A fost la urgență. Nu a făcut infarct. Pacientul a avut hipertensiune arterială. După stabilizarea stării de sănătate a fost eliberat cu recomandări de tratament la domiciliu”, a declarat șefa serviciului de presă a IMU, Dorina Arsene.

(update 18:25) Circulația rutieră de pe bd. Ștefan cel Mare, inclusiv cea a troleibuzelor, a fost restabilită.

Poliția anunță că 28 de persoane care au fost agresive în timpul întrunirii, destabilizând situația, au fost scoase din mulțime și conduse la Inspectoratul de poliție pentru documentare. Până la începerea protestului alte 51 de persoane au fost documentate pentru intenția de destabilizare în cadrul întrunirii.

(update 17:23) Nu se cunoaște deocamdată starea de sănătate a lui Valeri Klimenko, care, potrivit Partidului Șor, a suferit un atac de cord după ce a fost reținut de polițiști. Formațiunea susține că consilierul municipal „a fost agresat de forțele de ordine și transportat la Inspectotatul de Poliție”, acolo unde a fost chemată o ambulanță. Poliția nu a oferit deocamdată nicio informație cu privire la situația lui Klimenko.

Foto: Partidul Șor

(update 17:19) Protestul a luat sfârșit cu intonarea imnului Republicii Moldova. Poliția a permis reluarea traficului rutier pe strada Tighina, iar mulțimea pleacă din zonă.

(update 17:13) Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a ținut un discurs de la distanță în fața mulțimii. Fostul șef-adjunct al IGP a acuzat-o pe Maia Sandu de „dictatură”.

Foto: captură privesc.eu

Între timp, se răresc rândurile protestului. Deși de pe scenă se mai țin discursuri, o parte dintre manifestanți a plecat.

(update 16:53) Tradițional, Ilan Șor ține un discurs în fața mulțimii de pe un monitor instalat deasupra scenei amplasate ad-hoc la intersecția bd. Ștefan cel Mare cu str. Tighina. El susține că Maia Sandu duce Republica Moldova spre o „foamete totală” și o acuză pe șefa statului că a întors Poliția împotriva cetățenilor. „Vă chem la nesupunere totală”, a îndemnat Șor din Israel.

(update 16:52) De pe scenă a fost anunțat că consilierul municipal din partea Partidului Șor, Valeri Klimenko, a suferit un atac de cord după ce a fost reținut de forțele de ordine.

(update 16:24)

(update 16:17) Partidul Șor anunță că mai mulți fruntași ai formațiunii au fost reținuți la manifestație și „transportați într-o direcție necunoscută”.

„Este vorba despre președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, vicepreședintele raionului Orhei, Victor Perțu, precum și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu. De asemenea, secretarul fracțiunii Partidului Șor din Parlament, Iurie Kuznețov, a fost documentat de poliție”, anunță formațiunea, care susține că „abuzurile guvernării continuă”.

„Cei patru au fost reținuți fără nicio explicație, în momentul în care le cereau forțelor de ordine să deblocheze bulevardul Ștefan cel Mare”, adaugă reprezentanții Partidului Șor.

(update 16:08) Poliția a publicat câteva înregistrări de convorbiri telefonice care ar confirma faptul că „protestatarii au scop de destabilizare”.

„Solicităm tuturor participanților la întrunire să protesteze pașnic în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, să nu provoace cetățenii și să nu admită escaladări a situației.

Reiterăm că, organizatorii sunt obligați să asigure buna desfășurare a evenimentului și neadmiterea încălcărilor. Tot ei poartă răspundere pentru acțiunile protestatarilor și pentru încălcarea obligațiunilor asumate”, se arată într-o adresare a oamenilor legii.

(update 16:05) Unii protestatari au aruncat cu ouă în mașinile polițiștilor.

Foto: Poliția RM

(update 16:01) Imagini cu reținerea mai multor persoane la manifestația de astăzi.

(update 15:58) Unii indivizi sunt scoși rapid din mulțime de către oamenii legii pe motiv că ar provoca la destabilizări.

(update 15:56) Potrivit Poliției, cei prezenți la protest încearcă să destabilizeze situația și să instige la ură participanții. Aceștia încearcă să rupă cordonul format din polițiști și nu se subordonează. S-a aruncat cu ouă, prezervative și alte obiecte în forțele de ordine.

(update 15:55) Mai mulți manifestanți au scandat „fasciștii” în adresa polițiștilor.

Știrea inițială:

A șaptea duminică de proteste în centrul capitalei a început la ora 15:00. Manifestanții au pornit din zona Academiei de Științe și au încercat să meargă pe bd. Ștefan cel Mare spre zona PMAN, a Parlamentului și a Președinției, însă au fost opriți de un cordon al poliției desfășurat la intersecția cu strada Tighina.

La această intersecție au avut loc unele altercații între manifestanți și forțele de ordine.

Manifestanții au acuzat Poliția de provocare și a scandat lozinci anti-guvernare precum „Jos Maia Sandu”, „Noi nu cedăm”, „Noi suntem poporul”, „Libertate”, „Jos dictatura”, „Rușine” și „Demisia”.

Precizăm că oamenii legii le-au propus organizatorilor manifestației să meargă pe strada București: „Reprezentantul Administrației Publice Locale a solicitat reprezentanților participanților la întrunire să se deplaseze pe traseul indicat de Poliție (str. București) și să nu blocheze bd. Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Protestatarii se arată deranjați de creșterea prețurilor și tarifelor și cer demisia guvernării PAS.

Vezi și: Protestatară în stare critică, după ce a fost lovită de o mașină în timp ce se îndrepta spre Chișinău

Articole asemănătoare

Back to top button