fbpx

Europarlamentar: Aderarea R. Moldova la UE este posibilă, dar va depinde de ritmul reformelor

Republica Moldova a făcut progrese enorme în justiție, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului european, aspirațiile europene ale Guvernului de la Chișinău se potrivesc standardelor cerute de Uniunea Europeană. Șeful delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova a exprimat aceste opinii în cadrul unui interviu pentru Moldova 1.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Legat de aderarea R. Moldova la UE, Siegfried Mureșan a afirmat că „totul va depinde de ritmul reformelor de la Chișinău”, dar și de „de evoluția situației în Ucraina”, ambele state primind statutul de candidat la Uniunea Europeană la 23 iunie 2022.

Dacă Republica Moldova continuă să fie bine condusă, cred că o aderare în câțiva ani este posibilă. Dar trebuie să fim cinstiți, depinde și de evoluția situației din Ucraina. (…) Republica Moldova este un stat de o dimensiune nu foarte mare, astfel încât absorbția ei în UE, integrarea ei în UE, nu ar fi un efort major pentru Uniunea Europeană și asta constituie un avantaj. Pentru UE ar fi mai greu, mai dificil, mai costisitor să integreze un stat precum Ucraina. De aceea, spun, rezervele în ceea ce privește Republica Moldova sunt mai mici, la momentul la care reformele sunt implementate, cred că nu vor exista. Și eu sunt convins că vom avea Republica Moldova stat membru alături de noi în Uniunea Europeană”, a spus membrul Parlamentului European.

Mureșan a recunoscut că staționarea ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană „constituie evident o problemă”. Chiar și așa, el spune că asta n-ar trebui să fie o piedică în realizarea progreselor de către Republica Moldova.

Este un conflict înghețat. Nu există până acum o soluție agreată la această problemă, dar faptul că această problemă există și nu este încă rezolvată nu trebuie să constituie un impediment pentru a progresa în alte domenii, pe alte capitole în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. (…) Cred că avem multe lucruri de făcut care se vor simți în creșterea nivelului de trai pentru oamenii din Republica Moldova chiar și înainte de a rezolva chestiunea transnistreană. Nu trebuie ca această chestiune să ne țină blocați de la a progresa în alte domenii în care putem progresa”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Articole asemănătoare

Back to top button