fbpx

Constantin Borosan: Cedarea celor 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi către malul stâng nu pune în pericol securitatea energetică

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, Republica Moldova este asigurată cu rezerve de gaze naturale, și este pregătită să apeleze la resursele alternative.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Borosan a declarat că înțelegerea cu Tiraspolul privind cedarea volumelor de gaz de la Gazprom în schimbul energiei electrice este una avantajoasă, și reprezintă una dintre alternativele Republicii Moldova.

Noi acum putem semna contracte cu operatori și transporta gaz din alte surse. În plus, avem o rezervă de 220 milioane de metri cubi de gaz stocat. Nu putem spune același lucru despre partea stângă a Nistrului. Noi avem o stabilitate a sistemului energetic și în plus, malul drept este mult mai pregătit din punct de vedere energetic, spre deosebire de malul stâng care nu are alternativă”, a spus Constantin Borosan în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Totodată, acesta a menționat că funcționarea la capacitate maximă a centralei de la Cuciurgan, prin vinderea energiei electrice malului drept, ar aigura stabilitatea sistemului energetic din Ucraina.

Regiunea Odesei este un mare consumator de energie electrică și funcționarea Centralei de la Cuciurgan permite menținerea echilibrului energetic în regiune”, a declarat Borosan în cadrul interviului.

Amintim că Energocom a semnat sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie.

 

Articole asemănătoare

Back to top button