fbpx

Comuniștii afirmă că Parlamentul trebuie să ceară demisia membrilor Curții Constituționale: „Bumerangul s-a întors”

Partidul Comuniștilor afirmă că deputații trebuie să ceară demisia membrilor Curții Constituționale. Potrivit lor, aceștia au dreptul să o facă, deoarece magistrații au depus jurământul în Parlament.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit formațiunii, rolul și importanța deciziilor Curții Constituționale, responsabilitatea și promptitudinea instituției sunt extrem de mari. Totuși, potrivit partidului, în ultimii ani judecătorii și-ar permite depășirea atribuțiilor.

„A comis o violare politică a normelor Constituției, calificând Declarația de Independență ca superioară însăși Constituției. Ea a modificat conjunctural modalitatea de alegere a președintelui țării. Pe lângă asta, a luat încă aproape douăzeci de hotărâri cu caracter politic, făcând astfel hatârul acelor grupări politice, care au capturat puterea în stat.

Anume în această perioadă, dintr-un organ menit să controleze deciziile Parlamentului, Guvernului și ale altor organe de stat la capitolul conformității lor cu Constituția, Curtea Constituțională a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese înguste de partid și de grup prin imixtiunea politică în conținutul Constituției. (…)

Republica Moldova se află în vâlvătaia unei crize politice. Căile de depășire a ei duc spre Parlament. Președintele neconstituțional trebuie să găsească și să propună puncte de contact a majorității parlamentare (oricum ar fi ea) cu opoziția (oricum ar fi ea). (…)

Dar așa-anumitul președinte nu caută căi de depășire a crizei în țara sa, împreună cu poporul său și cu instituțiile statului, nu potolește ambițiile politicienilor obrăzniciți, nu le propune compromisuri pentru perioada de depășire a complicatelor noastre probleme.

Nu face asta. Printr-o presiune fără precedent obținând hotărârea CC, care contravine deciziile luate anterior de aceeași Curte Constituțională, doamna președinte a zburat la tutorii săi externi, „stăpânii” români, pentru a obține sprijinul lor împotriva propriului ei popor. În căutarea aprecierilor de tipul unei „noi istorii de succes”. În căutarea unor posibilități pentru o nouă capturare a statului. Bumerangul s-a întors!

În această traiectorie politică a bumerangului, Curtea Constituțională, cu comportamentul său trădător față de Constituție, este, exprimându-ne la figurat, ca o rachetă purtătoare de energie distructivă.

Și asta poate continua la nesfârșit, dacă noi nu vom lipsi această Curte Constituțională de încrederea noastră politică. Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat al comuniștilor.

Amintim că, anterior, Igor Dodon anunța că deputații socialiști vor cere demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. „PSRM va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și vom cere demisia lor”, afirma el.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button