fbpx

Ambasadorul R. Moldova la București: Relația noastră cu România nu este condiționată de relațiile bune sau rele cu Rusia

În anul 2022, relația dintre Republica Moldova și România a cunoscut un nivel înalt de cooperare diplomatică, atât în contextul războiului din Ucraina, cât și cu referire la faptul că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană (UE).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

România este statul care va ajuta și va fi alături de Republica Moldova în orice situație, necondiționat, așa cum relația țării noastre cu România a cunoscut urcușuri și există o sintonie de viziuni. Mai mult, această relație nu este condiționată de relațiile Republicii Moldova, bune sau rele, cu Federația Rusă.

Am văzut pe parcursul anului trecut cât de importantă este România pentru noi, dar nu doar pe parcursul anului trecut, inclusiv pe perioada pandemiei, România a fost alături de noi, chiar dacă contextul politic nu favoriza acest lucru, dialogul politic nu era la cel mai bun nivel, România a fost alături de noi și ne-a oferit tot sprijinul pentru a face față pandemiei”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Victor Chirilă a mai spus că la București, dosarul Republicii Moldova se cunoaște foarte bine și se cunoaște meticulos, în timp real se cunoaște orice și de aceea și răspunsul la nevoile Republicii Moldova pe parcursul anului trecut, în special în ultimele luni, când criza energetică era destul de presantă, reacția și răspunsul României au fost foarte prompte. Potrivit ambasadorului, dialogul la nivel înalt, dialogul politic favorizează alte dimensiuni.

Cu referire la dosarul transnistrean, Victor Chirilă a spus că trebuie să se țină cont de faptul că în regiune sunt aproape 300.000 de cetățeni ai Republicii Moldova și obligațiile față de ei sunt la fel ca cele față de cetățenii care sunt pe malul drept al Nistrului. Trebuie asigurate condiții de securitate, de bunăstare, indiferent pe care mal al Nistrului se găsesc cetățenii. În opinia sa, securitatea de pe malul drept depinde și de stabilitatea economică și politică de pe malul stâng al Nistrului.

Articole asemănătoare

Back to top button