fbpx

studiu | Sunt realizabile din punct de vedere financiar? Sumele de care are nevoie Moldova pentru a fi îndeplinite unele promisiuni electorale ale candidaților la prezidențiale

Moldova ar avea nevoie de sute de miliarde de lei pentru îndeplinirea doar a câtorva promisiuni electorala. Acesta este rezultat unei analize realizate de Expert Group, care a calculat care ar fi aceste costuri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Specialiștii cu constatat că în cadrul campaniei prezidențiale din acesta an doar trei dintre cei opt candidați au prezentat programe electorale detaliate. Este vorba despre Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase. Ceilalți și-au descris succint intențiile, roi s-au limitat la promisiuni verbale.

Studiul arată că, potrivit celor mai conservative calcule, inițiativele electorale enunțate de Igor Dodon ajung la circa 120 de miliarde lei pentru mandatul de 4 ani, sau 10-11% din PIB și 37% din bugetul public național estimat pentru această perioadă.

Maia Sandu vine cu un program de circa 50-55 de miliarde de lei sau aproximativ 5% din PIB. În același timp, promisiunea Violetei Ivanov de a majora pensia minimă la 5000 de lei necesită o finanțare de circa 25 de miliarde de lei anual.

Experții, însă, afirmă că în contextul în care peste 90% dintre cheltuielile bugetare sunt destinate activităților recurente, deficitul bugetar în 2020 este estimat la circa 8% din PIB, iar sistemul de pensionare este unul deficitar. Astfel, majoritate promisiunilor electorale nu sunt fezabile, chiar dacă se menționează apelarea la finanțarea externă.

Totodată, analiza programelor și promisiunilor electorale a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova scoate în evidență tendința acestora de a depăși atribuțiile funcției respective, stabilite de Constituție.

CITEȘTE ȘI:

La alegeri – fii informat/ă! Iată ce trebuie să facă un președinte în Republica Moldova: obligații, drepturi și analize

Articole asemănătoare

Back to top button