fbpx

doc | Socialiștii pregătesc manifestații după alegeri? Primăria Chișinău, anunțată de mitinguri de 10.000 de persoane

Două asociații obștești care au legături cu candidatul la prezidențiale Igor Dodon au rezervat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și scuarul Parlamentului pentru perioada 16-30 noiembrie curent. Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Chișinău, Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, condusă de ministrul Apărării și tatăl finului lui Igor Dodon, Victor Gaiciuc, și-a declarat intenția de a organiza o manifestație de 10.000 de persoane în PMAN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O altă asociație obștească – Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan din Republica Moldova – condusă de Mihail Mocan, membru al Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Dodon, intenționează să desfășoare o manifestație cu participarea a 5.000 de persoane în fața clădirii Parlamentului.

Ambele cereri au fost depuse la data de 10 noiembrie curent, cu cinci zile înainte de desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Această prezentare necesită JavaScript.

De menționat că scopul declarat al întrunirii Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova sunt „dezbaterile libere și democratice a problemelor cu care se confruntă cetățenii”, în timp ce Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan vrea să manifesteze pentru „dezbateri libere și democratice a problemelor cu care se confruntă veteranii războiului din Afganistan”.

Potrivit anticoruptie.md, Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova are legături strânse de ani buni cu Igor Dodon. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, la sediul organizației au fost făsite pachete cu pliante denigratoare la adresa Maiei Sandu, adversara lui Igor Dodon din cadrul scrutinului electoral, care au fost distribuite populației.

Întâmplare sau coincidență?

Coincidență sau nu, miercuri seara, liderul PN, Renato Usatîi, a afirmat că în noaptea de duminică spre luni la Chișinău ar putea fi aduse peste 40.000 de persoane care vor participa fie la un marș, fie la o manifestație amplă de protest.

Primarul de Bălți afirmă că ar deține unele rapoarte primite de la surse din Federația Rusă, care ar indica cheltuielile pe care le-a avut Igor Dodon în campania electorală, inclusiv în listă ar fi inclusă și suma de 120.000 de euro pentru acțiuni care ar urma să se desfășoare în noaptea de după scrutin.

Ministerul de Interne ne-a comunicat că informațiile prezentate de Usatîi sunt false, iar staff-ul electoral al lui Igor Dodon ne-a spus că primarul de Bălți va fi atacat în judecată: „Disperarea imensă a oponenților politici, speriați că vor pierde alegerile prezidențiale, îi face să recurgă la tot felul de acțiuni ilegale, abuzuri și falsuri”.

Amintim că PSRM a rezervat desfășurarea de manifestații în centrul capitalei pentru vineri, 13 noiembrie, cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Chișinău, se așteaptă circa 20.000 de persoane în patru locații din capitală: Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, cel al Academiei de Științe, Piața Marii Adunări Naționale și la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Aminitire”. De menționat este că, spre deosebire de manifestațiile programate după scrutinul din 15 noiembrie, aceste manifestații au fost rezervate încă în anul 2019.

Nici Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, și nici Irina Astahova, purătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor, nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune dacă manifestațiile sunt pentru susținerea candidaturii liderului neformal al PSRM.

Articole asemănătoare

Back to top button