fbpx

doc | PAS s-a adresat la CEC și PG după ce la editura Universul au fost găsite ziare electorale ale lui Igor Dodon

După ce la editura Universul, care este întreprindere de stat, au fost descoperite mii de ziare electorale ale lui Igor Dodon, membrii PAS declară că acesta „trebuie scos din cursa electorală”. De această părere sunt juristul formațiunii, Sergiu Litvinenco, dar și Olesea Stamate, șefa staff-ului electoral al Maiei Sandu. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 19:30) Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat și Procuratura Generală, solicitând formarea unui grup de urmărire penală constituit din procurori, ofițeri CNA și SIS, sub conducerea nemijlocită a PG.

„Cu referire la infracțiunea comisă astăzi de Dodon și socialiști, având în vedere că acțiunile persoanelor vinovate sunt de competența Procuraturii Anticorupție, am solicitat procurorului general interimar să asigure transmiterea materialelor acumulate către organul competent, inclusiv în vederea neadmiterii mușamalizării”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Foto: Sergiu Litvinenco

 

(update 17:50) Șefa staff-ului electoral al Maiei Sandu, Olesea Stamate, a anunțat că PAS a expediat o sesizare către CEC, solicitând sancționarea lui Igor Dodon pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.

„Este clar că la mijloc sunt mult mai multe abuzuri. Utilizarea resurselor administrative, posibil depășirea atribuțiilor de serviciu, și în funcție de care sunt alte detalii din spatele acestei „operațiuni”, mai pot fi și alte componente penale ale acțiunilor candidatului și persoanelor implicate”, a scris Stamate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Știrea inițială:

Stamate a scris pe pagina sa de Facebook că „hoții trebuie pedepsiți și nu au ce căuta la președinție”. Politiciana l-a acuzat pe Igor Dodon că astfel ar „fura banii statului”.

„El crede că poate minți și fura o țară întreagă. Poftiți exemplu cum materialele de campanie a lui Dodon sunt printate la editura Universul, care este o întreprindere de stat. Asta deși pe materialele de campanie este indicată o cu totul altă editură, și evident un tiraj cu mult sub cel real”, scrie Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a făcut referire la legislație. El precizează că serviciile nu aar fi declarate  în rapoartele financiare depuse la CECși menționează că „Igor Dodon ar folosi resursele administrative”.

„Care sunt sancțiunile pentru astfel de acțiuni?

1) Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC sancțiunea este „anularea înregistrării” sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală.
2) Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului Codul penal prevede amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani”, punctează Litvinenco.

De asemenea, într-o secvență publicată de PAS apare Igor Grosu, care solicită intervenția grupei operative la Casa Presei. În filmuleț el declară că două microbuze erau gata să transporte publicațiile.

Precizăm că, mai multe ziare electorale ale lui Igor Dodon au fost descoperite astăzi la editura Universul, chiar dacă pe publicații este indicată o altă tipografie. Potrivit lui Vlad Bilețchi, la fața locului a intervenit Poliția, care ar fi sigilat două microbuze cu ziare.

Pe de altă parte, reprezentanții editurii afirmă că ar avea un contract cu întreprinderea indicată pe publicații. În același timp, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a echipei electorale a lui Igor Dodon, ne-a sugerat să ne adresăm la emițătorii ziarului, menționând că „aceasta nu este preocuparea staffului”.

Articole asemănătoare

Back to top button