fbpx

CEC a anunțat tirajul buletinelor de vot pentru secțiile din Moldova. Numărul, mai mic decât cel al alegătorilor. Cum se explică diferența de cifre?

CEC a stabilit astăzi tirajul buletinelor de vot destinate secțiilor de votare din Republica Moldova. Așadar, pentru alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie se vor imprima 2.934.017 exemplare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dintre buletinele de vot care urmează a fi tipărite, 2.168.620 vor fi în limba română, iar 765.397– în rusă. Totodată, preciză, că, potrivit CEC, în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) sunt incluse 3.290.312 de persoane.

Pentru a clarifica diferența de cifre, am solicitat informații de la Corneliu Pasat, șeful adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale. El ne-a explicat că anterior s-a luat o decizie separată, referitoare la tipărirea a 556.000 de buletine de vot pentru diasporă.

„Pentru ei (n. r. alegătorii din străinătate) deja au fost tipărite și ieri au fost transmise buletinele de vot către MAEIE, pentru a reuși să le expedieze peste hotare. Hotărârea de azi a fost pregătita în baza propunerilor organelor electorale inferioare din țară, în baza informației din listele electorale”, a precizat Corneliu Pasat.

Întrebat dacă persoanele care se află în afara țării sunt incluse pe listele electorale, Pasat ne-a comunicat că majoritatea dintre ele figurează în RSA, inclusiv printre cei 232.631 de cetățeni care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, fiind incluși și cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar ca urmare și pentru fiecare dintre ei este tipărit câte un buletin de vot.

Articole asemănătoare

Back to top button